|

Yermük Muharebesi “İslam’ın Yükselişi”

Yermük Muharebesi
Yermük Muharebesi
Puan Ver

Yermük Muharebesi isimli yazımıza başlamadan önce siz değerli okuyucularım ile İslam Devleti’nin genel durumuna bir bakalım. Hayırla okuyunuz.

İslamiyet… Cihanı huzura kavuşturacak tek çare. Bir güneş gibi doğup cihanı aydınlatma yolunda iken 632 yılında bir hüzün yaşandı. İki cihan serveri,  kutlu nebi Hz. Muhammed (S.A.V) vefat etmişti.

Kazanılan mücadeleler, yapılan fetihler ve kabile kabile, öbek öbek, Müslüman olan insanlar olsa da Kabil’in soyu devam etmekteydi. Başsız sandıkları Müslümanlara saldırmaya, devletten vergi kaçırmaya ve en acısı da yalancı peygamberler çıkarmaya teşebbüs ediyorlardı. Tüm bu zorluklara rağmen Halife seçilen kutlu Nebi’nin en yakın dostu Hz. Ebubekir (R.A), bu kötü şartları tek tek bertaraf etti. Hz. Ebubekir (R.A), Hz. Muhammed (S.A.S) ‘den devraldığı İslam sancağını, İslam’ın şefkatini görmeyen topraklara götürmeyi ve yüreği imana aç olan insanlara bu nimeti tattırmayı amaçlıyordu.

Hz. Ebubekir (R.A) döneminde İslam devletinin sınırları Arap diyarını aşmaya başlamıştı. Hak dinin yücelmesini, aynı zamanda egemenliğini kabul ve hazmedemeyen gayrimüslimleri adeta diken üzerinde yaşatacak bir devir başlıyordu.

Bu yükseliş yılları daha da artacak, hatta Fetihler dönemi adıyla adlandırılan döneme bayraktarlık edecekti.

Yıl 636, Yermük Muharebesi öncesi… Doğu Roma İmparatorluğu, doğu seferinden yorgun çıkan askerleri ile uğraşıyordu. Ama her şeye rağmen D. Roma İmparatorluğu, ordusunu toplamıştı. Tarihte zaferden zafere koşan Roma imparatorluğu, Müslümanları; Filistin, Suriye, Ürdün civarında bir tehlike olarak görmeye başladı. Bunun üzerine İmparator Herakleios, kardeşi Theodor’u Yermük mevkiine gönderdi.

Hz. Ebubekir (R.A) ağustos ayında sefer hazırlığını tamamlayıp emirlerini Suriye bölgesine sevk etti.  4’e bölünmüş İslam ordusu hemen yola çıktı. İslam orduları, Yermük mevkiinde buluştular. (İslam orduları, ilk kez tek çatı altında savaşacaklardır.) İslam orduların başında Peygamberimizin ‘’Seyfullah’’ yani Allah’ın kılıcı dediği sahabe, Irak fatihi Halid bin Velid bulunuyordu.

Yermük Muharebesi görseli
Yermük Muharebesi Mevkii

İslam orduların Yermük civarına gelince, Roma gözcüleri hemen Theodor’u haberdar etti. Theodor, ordusunu ağabeyi Herakleios ’un emri ile Golan tepelerini aşarak bugünkü Kisve bölgesine konuşlandırmıştı. İslam ordularından gelen haber, Theodor’u bayağı rahatsız etti. Bunun üzerine Theodor, müttefiki Gassaniler’in topraklarına bulunan Vakusa vadisine konuşlanarak yeni bir hamle yaptı.  

Yermük Muharebesi Başlıyor

Yermük mevkii…. Savaş günü Theodor, Müslümanların tek çatı altında görünce istifini bozmamış ve Romalı olduğunu hatırlayarak kendine cesaret vermişti. Komutan Theodor, Müslümanların birleşince ne kadar güçlü olduklarını en başından bilseydi ordusuyla birlikte çekip giderdi.

Muharebenin yaşandığı konum

Yermük Muharebesi Başlamıştı… Romalılar o kadar kalabalık ve o kadar iyi savaşıyorlardı ki İslam ordusu karargâhına kadar ilerlemiştiler. Bu kötü haberden sonra savaşın en şiddetli anında İslam ordusu küçük bir çözülmeye gitti. Askerler kaçıyordu.

Bu sırada savaş gerisinde duran savaşçı kadınlar, ellerine ne geçtiyse alıp Roma askerlerine karşı taarruza geçti. Bu direnci gören ve kaçmaya yeltenen askerler durarak tekrar savaşa dâhil oldu. Halid bin Velid ise savaşın kaderini değiştirecek olan süvari taarruzunu başlatmıştı bile. Taarruz sonrası Gassaniler, aynı kanı taşıdıkları Müslüman Arapların tarafına geçmişti. Şimdi ise Roma ordusu çözülüyordu. İslam ordusu son darbeyi indirmek için kalkıştığında Romalıların kaçacak yeri kalmamıştı. Theodor’un ordusu, son darbe ile tamamen yok edildi.  

Yermük Muharebesi esnasında İslam ordularının şehitleri çok fazlaydı. Doğu Roma’nın yaptığı bir saldırıda, çoğu İslam askeri kör olmuştu. Bu kör olan kişilerin arasında Ebu Süfyan da vardı. Bu sebebiyetle Batılı coğrafyalarda bu savaş ‘’ Kaybedilen Gözler Günü’’ olarak adlandırılır.

Ek olarak: Savaş sırasında ise İslam dünyası için bir üzücü haber geldi. Hz. Ebubekir (R.A) vefat etmişti. Ebu Ubeyde bu haberi herkesten sakladı. Hz. Ebubekir (R.A) ‘in son vasiyeti ise Suriye bölgesinin alınması oldu. Savaştan zaferle çıkan İslam ordusu Suriye’ye muzaffer bir şekilde girdi. Böylece Halifelerinin son arzusunu yerine getirmişlerdi. Ordu savaş sonrası aldıkları övgülerde yeni Halife Hz. Ömer (R.A) ‘in ismi yazıyordu.

 Son olarak, bu yazımda sizlere kalemimden geldiğince Yermük muharebesini anlatmaya çalıştım. Umarım sizlere bir faydam dokunmuştur. Görüş ve önerilerinizi yorumlarda bekliyorum…

KAYNAKÇA

Similar Posts

19 Comments

  1. Harika bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Böyle yazıların devamını bekliyoruz. 😊 👍🏻

  2. Her zamanki gibi harika bir yazı yazmışsınız. Elinize yüreğinize sağlık. Başarılarınızın devamını dilerim. 😊

  3. Başarılarının devamını dilerim Bekir kardeşim bu yazılar ilerisi adına bizlere ümit veriyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir