Ateşbaz-ı Veli ”Bir Mevlevi Büyüğü”
|

Ateşbaz-ı Veli ”Bir Mevlevi Büyüğü”

Ateşbaz-ı Veli lakabıyla tanınan zatın asıl ismi kaynaklarda Yusuf b. İzzeddin olarak geçmektedir. Hayatı hakkında net bir bilgi elimize ulaşmasa da kendisi Mevleviliğin tanınır simalarından olmuştur. Yusuf b. İzzeddin’in Konya vilayetine gelişi hakkında çeşitli rivayetler mevcuttur. İlk rivayet Karaman Türklerinden olup Karaman üzerinden Konya’ya göç ettiğidir. İkinci olarak Şeyh Muhammed Muhakkık-ı Tirmizi ile birlikte Konya’ya…

İbrahim Hakkı Konyalı: Şehirlerin Sevdalısı
|

İbrahim Hakkı Konyalı: Şehirlerin Sevdalısı

Merhaba sevgili okurlar! Bugün size İbrahim Hakkı Konyalı, şehirlerin sevdalısı, yani Konya’nın gurur kaynağından bahsedeceğim. Konyalı’nın hayatı, eserleri ve etkileri üzerine keyifli bir yolculuğa çıkacağız. Hazırsanız, bu müthiş ve bir o kadar da ilim dolu hikayeye başlayalım! Kökleri Derinlerde Bir Aile Hikayesi Konya’nın Oğlu İbrahim Hakkı Konyalı, Konya’nın topraklarında, tarih kokan sokaklarında gözlerini dünyaya açtı….

Savaş Meydanında Bir Kadın: Nene Hatun

Savaş Meydanında Bir Kadın: Nene Hatun

Nene Hatun, Rusya ile Erzurum’da gerçekleştirilen çetrefilli dönem olan 93 Harbi esnasında üstün başarı gösteren Türk kadın kahramanlarından sadece biridir. 93 Harbi 93 Harbi Osmanlı Padişah’ı II. Abdülhamit ve Rus Çarı II. Alexander dönemi 1877-1878 yılları arasında gerçekleştirilen Osmanlı-Rusya savaşıdır. Rusya’nın balkanlardaki ilerleme siyaseti ve Pansilavizm politikası, Romanya ve Bulgaristan’ın bağımsızlık istekleri 93 Harbi‘nin başlıca…

Selahaddin Eyyubi Kimdir?

Selahaddin Eyyubi Kimdir?

Selahaddin Eyyubi, 1138 senesinde Tikrit’te doğdu. Babası Necmeddin Eyyub’dur. Babası buranın valisiydi. Eyyub, bu tarihte dostu Musul Atabegi İmadüddin’in Zengi’nin isteğiyle Musul’a gitti ve onun hizmetine girdi. 1139’da Zengi, Balebek kentini ele geçirdi ve buraya Eyyub’u vali olarak atadı. Eyyub’un kardeşi Şirkuh’da Zengi’nin komutanları arasına katıldı. 1146 senesinde İmadüddin Zengi vefat edince yerine oğlu Nureddin…

Baba Vanga Kehanetleri

Baba Vanga Kehanetleri

Baba Vanga mistik, doğaüstü ve paranormal yeteneklere sahip, çocuk yaşta gözlerini kaybetmiş, söylediği kehanetlerin kısmi olarak günümüzde halen ortaya çıkmaya devam ettiği bir kahin olarak tanınır. Hayata Prematüre Olarak Gözlerini Açtı Baba Vanga 1911 yılında dünyaya gözlerini prematüre bebek olarak Ustumruca’da açtı. Ustumruca günümüzde Kuzey Makedonya’ya bağlı olsa da o zamanlar Osmanlı İmparatorluğuna bağlıydı. Vanga’nın…

Charlie Chaplin Kimdir?

Charlie Chaplin Kimdir?

Asıl adı Sir Charles Spencer Chaplin olan Şarlo’yu, bizler sessiz sinemanın ustası Charlie Chaplin olarak tanıdık. Oysa Charlie Chaplin sadece bir oyuncu değil sinema yönetmeni, yazar, film müziği bestecisi, kurgucu ve aynı zamanda komedyendir. Bize sinema sayesinde barışı, sevgiyi, eğlenceyi ve gülmeyi empoze etmeye çalışan Şarlo’nun fakirlikten milyon dolarlık oyuncuya dönüşen hayat hikayesini yazımın devamında…

Şah İsmail Kimdir?

Şah İsmail Kimdir?

Şah İsmail, 17 Temmuz 1487 tarihinde Erdebil’de dünyaya geldi. Safevi Hanedanının kurucusu ve ilk şahıdır. 1. İsmail olarakta bilinir ve Ebü’l-Muzaffer Bahadır el-Hüseyni unvanıdır. Babasının adı Şeyh Haydar, annesinin adı Alemşah Halime Begüm’ dür. Babası Şeyh Haydar Safevi tarikatının şeyhi olup annesi Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın kızıdır. İsmail’in babası o bir yaşında iken Şirvanşah Ferruh…

Mimar Sinan Kimdir ?
|

Mimar Sinan Kimdir ?

Mimar Sinan’ın ailesi ve doğum tarihi ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Sinan çocukluğundan beri Türkçe konuşan bir aile çevresinde büyümüştür. Muhtemelen Karamanlı cemaatine mensuptur. Mimar Sinan Yavuz Sultan Selim’in devşirmesidir. Sinan’ın hangi tarihte devşirildiği bilinmemektedir. 22 yaşında İstanbul’a geldiği kabul edilmektedir. Bu durumda 1491 yılından önce doğduğu kabul edilir. Eğitim Hayatı Mimar Sinan’ın eğitim…

Harun Reşid Kimdir?

Harun Reşid Kimdir?

Harun Reşid, 786-809 tarihleri arasında Abbasi Halifesi olup Abbasiler hanedanından en çok tanınan kişi olmuş ve Abbasilere en ihtişamlı dönemleri yaşatmıştır. Halife Harun, 763 yılında ya da 766 yılında günümüz İran sınırları içerisindeki Rey şehrinde dünyaya geldi. Babası Halife Mehdi-Billah, annesi Yemenli cariye Hayzuran bint Ata‘dır. Harun, Hz. Muhammed (s.a.v) ‘in amcası Hz. Abbas’ın yedinci…

İbnü’l-Esir: İzzeddin Kimdir?
|

İbnü’l-Esir: İzzeddin Kimdir?

İbnü’l-Esir adı, aslen Ceziret İbn Ömer (Mardin /Cizre)’ li üç kardeş tarafından kullanılmıştır. Bu üç kardeşte birer ilim insanıdırlar. En büyük kardeş Mecdüddin, hadis alanında çalışmalar yapmıştır. Ortanca kardeş yani bizim burada bahsedeceğimiz İzzeddin, İslam dünyasının en büyük tarihçileri arasında yer almaktadır. En küçük kardeş olan Ziyaeddin ise edebiyat alanıyla meşgul olmuştur. Bu üç kardeş,…

Arif Nihat Asya’nın Hayatı ve Eserleri
|

Arif Nihat Asya’nın Hayatı ve Eserleri

Arif Nihat Asya, asıl adı Mehmet Arif’tir, soyadını ise askerliğe gittiği zaman Soyadı Kanunu ile almıştır. Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904 yılında Çatalca’da doğmuştur. Doğduktan 7 gün sonra babasını kaybetmiştir. Doğumuyla başlayan sıkıntılarla birlikte bir de birilerinin himayesine girmeye ve sürekli şehir değiştirmeye mecbur kalmıştır. Babasının ölümüyle birlikte annesi tekrar evlenmiş kendisini de Filistin’e…

Nazım Hikmet ’in Yaşamıyla Eserlerinin Arasındaki İlişki
|

Nazım Hikmet ’in Yaşamıyla Eserlerinin Arasındaki İlişki

15 Ocak 1902’de doğan Nazım Hikmet ’in şiirleri ve yaşamı arasında bir paralellik vardır. Kültürlü bir aile ortamında doğmuş, iyi bir eğitim almıştır. Onun hayatında etkisi olan ana unsurlardan biri, 1915 yılında girdiği Bahriye Mektebi’dir. 1915 yılı, aynı zamanda ilk şiirlerini kaleme aldığı dönemdir. Bahriye Mektebi’ne girdikten sonra Yahya Kemal’in talebesi olması da edebi yaşamını…

Barbaros Hayreddin Paşa (Hızır Reis) Kimdir?
| |

Barbaros Hayreddin Paşa (Hızır Reis) Kimdir?

Barbaros Hayreddin Paşa ‘nın 1478 tarihinde doğduğu tahmin edilmektedir. Babası Yakub adında bir sipahidir. Dört kardeşin en küçükleridir (Oruç Reis, İshak Reis, İlyas Reis). Asıl adı Hızır (Hızır Reis) olmasına rağmen o Barbaros ve Hayreddin lakablarıyla ün salar. Hızır Reis’e Hayreddin lakabını Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim koymuştur. Barbaros adı ise ağabeyi Oruç Reis’e havuç…

Ömer Muhtar Kimdir?
|

Ömer Muhtar Kimdir?

Libya’da Bir Çöl Aslanı ”Ömer Muhtar” Ömer Muhtar Libya’nın Butnân bölgesinde 1862 yılında dünyaya gelmiştir. İlk eğitimini babası Muhtar’dan aldı.Babasının ölümünden sonra ise kardeşi Muhammed ile birlikte Seyyid Hüseyin el-Garyânî es-Şemsî’nin himayesinde Zenzûr Zaviyesi’nde eğitim gördü. Ardından Cağbûb kasabasında gitti.Burada Mehdi Muhammed b. Muhammed es-Senûsî’nin yanında öğrenimini tamamladı. 1897 yılında Cebelülahdar’daki Ubeyd kabilesine ait Kasûr…

Cariye kimdir? Cariyenin Görevleri Nelerdir?

Cariye kimdir? Cariyenin Görevleri Nelerdir?

Cariye diğer bir ifadeyle halayık, akçe ile alınıp satılan hizmetçi kız veya harpte esir düşen ve sahibinin malı sayılan kız ya da kadındı. Kısaca kadın köle demektir. Cariye anlamında kullanılan diğer kavramlar, fetiyye (genç kız, kadın hizmetçi ve cariye), eme (köle kadın) ve hadime (kadın hizmetçi) ‘dir. Cariyeler kullanım yetkileri sahiplerinde bulunan mal sayılırlardı. Cariyeler…

Gerçekte Arabistanlı Lawrence Kimdir?
|

Gerçekte Arabistanlı Lawrence Kimdir?

Thomas Edward Lawrence Thomas Edward Lawrence Lawrence, Birinci Dünya Savaşı’nda Arap Ayaklanması ve Sina ve Filistin Cephesi gibi olaylarda Osmanlı hakimiyetine karşı üstlendiği rol ile ünlüdür. Bölgedeki Arap aşiretlerini silahlandırarak Osmanlı’ya karşı ayaklanmalarını sağlamıştır. Buradaki rolü nedeniyle “Arabistanlı Lawrence” olarak tanınmıştır.  O, Mustafa Kemal Atatürk’e silahıyla ateş ederek öldürmeye teşebbüs ettiğini belirtmiş fakat saldırısında başarılı olamayıp Atatürk’ün yanında bulunan…

Bosna Hersek’in Bilge Kralı Aliya İzzetbegoviç
|

Bosna Hersek’in Bilge Kralı Aliya İzzetbegoviç

Halkına bağımsız bir devlet bırakan Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç vefat edeli 17 yıl oldu. 8 Ağustos 1925 tarihinde İzzetbegoviç Bosna Hersek’in kuzeybatısında bulunan Bosanski Samac’ta dünyaya geldi. 1949 yılında İslamcılık suçlamasıyla hapse girerek 5 yıl hapis cezası çekti. 1970 senesinde İslam Deklarasyonu eserini yayımladı. 1983 tarihinde Oğlu babası İzzetbegoviç’in makalelerini “İslami Manifesto” adlı…

Haluk Nurbaki Kimdir?
|

Haluk Nurbaki Kimdir?

Haluk Nurbaki (1924-1997), 2 Şubat 1924 tarihinde Nevşehir’de doğdu. Ortaöğrenimini Afyon’da tamamlayan Nurbaki ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine girmiştir. İstanbul’da kaldığı süre içinde Nuruosmaniye ve Beyazıt camilerindeki hadis derslerine devam etmiştir. İlk yazılarını 1950’li yıllarda yazmaya başlamış, Büyük Doğu Cemiyetinin kuruluşunda Necip Fazıl Kısakürek’in yardımcılığını üstlenmiştir. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu tarafından hizmete açılan…

Zeynep Hatun Kimdir?
|

Zeynep Hatun Kimdir?

Zeynep Hatun (1420-1474) Divan şiirinin ilk kadın şairlerindendir. Kaynakların çoğuna göre Amasyalıdır. Babası kadı Mehmed Çelebi’dir. Pervâne Bey ile Latifi, Kastamonulu mârifet sahibi bir zatın kızı olduğunu bildirmektedir. Babasının hem ilim hem sanatla uğraşması iyi bir eğitim almasını sağlamıştır. Nitekim kaynaklarda da iyi yetiştirildiği, Arapça ve Farsça öğrendiği, Farsçayı şiir yazacak derecede bildiği zikredilir. Aynı…

Mihri Hatun Kimdir?
|

Mihri Hatun Kimdir?

Mihri Hatun (1460-1512), Amasya doğumludur ve hayatını bu şehirde geçirmiştir. Babası Belâyî mahlasıyla şiirler de yazan Kadı Hasan Amasyevî, dedesi Halvetî şeyhlerinden Pîr İlyas’tır. Âşık Çelebi adının ve mahlasının Mihrî olduğunu belirtir. Evliya Çelebi isminin Mihrimah, mahlasının Mihrî olduğunu kaydeder. Mihri Hatun önce II. Bayezit’in, ardından oğlu Şehzade Ahmet’in Amasya valiliği sırasında bu şehirde, şehzade…