Keşfet

Osmanlı İmparatorluğu

Osmanlı, Aşılamamış, Anlaşılamamış İmparatorluk

Osmanlı İmparatorluğu, aşılamamış ve dahi anlaşılamamış bir devlettir. Günümüzde üzerinde tartışmaların halen devam ettiği Osmanlı imparatorluğunun nasıl bir devlet olduğunu, dünya siyasetindeki yerini siz değerli okurlarıma kalemimin yettiğince anlatmaya çalışacağım. Osmanlı Anadolu’da, özellikle Türkistan mayasıyla mayalanmış Anadolu’da kurulmuş; kendinden önceki başat devlet olan Selçukluların ve dahi ilerleyen yıllarda diğer devletlerin mirasını üzerine alarak büyümüş bir …

Osmanlı, Aşılamamış, Anlaşılamamış İmparatorluk Devamı »

Kubbetüs Sahra

Kudüs İslamındır!

Kudüs, inanların ve son hak din İslam’ın miraç şehri… Bugün Kudüs’te yapılan zulme sessiz kalabiliyorsak düşman kendi topraklarımıza girdiğinde de sessiz kalacağımız anlamına gelir. Günümüzde Türkiye’de ve dünyada bir grup mazlum Filistinlileri savunurken bir grup ebleh ise özellikle sosyal mecralarda israil bayrakları paylaşmakta ve israil’e methiyeler düzmektedir. İsrail’in yaptığı zulümden bir haberi olmayanlar israil’in ufacık …

Kudüs İslamındır! Devamı »

Savaş Meydanında Bir Kadın: Nene Hatun

Nene Hatun, Rusya ile Erzurum’da gerçekleştirilen çetrefilli dönem olan 93 Harbi esnasında üstün başarı gösteren Türk kadın kahramanlarından sadece biridir. 93 Harbi 93 Harbi Osmanlı Padişah’ı II. Abdülhamit ve Rus Çarı II. Alexander dönemi 1877-1878 yılları arasında gerçekleştirilen Osmanlı-Rusya savaşıdır. Rusya’nın balkanlardaki ilerleme siyaseti ve Pansilavizm politikası, Romanya ve Bulgaristan’ın bağımsızlık istekleri 93 Harbi‘nin başlıca …

Savaş Meydanında Bir Kadın: Nene Hatun Devamı »

Yerebatan Sarnıcı “Tarihin İzi”

Binlerce yıllık tarihi olan İstanbul’un, günümüze kadar ulaşan en önemli tarihi kalıntılarından biri Yerebatan Sarnıcı’dır. 6. Yüzyılda Bizans İmparator’u Justinianus tarafından İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak üzere inşa ettirilmiş olan tarihi sarnıç 80 bin tonluk su kapasitesine sahiptir. Stoa Bazilikasının altında yer aldığı için Bazilika Sarnıcı olarak da tanınır. . İstanbul’un en büyük kapalı sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı, suyollarından ve yağmurdan elde edilen suyu imparatorların ikamet ettiği büyük saray ve çevresindeki yapılara dağıtarak yüzyıllarca kentin su ihtiyacını karşılamıştır. İstanbul’un 1453 yılında Osmanlılar tarafından fethi sonrasında Topkapı Sarayı’nın su ihtiyacını karşılamak için de bir süreliğine kullanılmıştır. Sonrasında bölgede gelişen konutlaşma ile halk tarafından ‘ su kuyusu’ olarak tanımlanmış ve kullanılmıştır.

Selahaddin Eyyubi Kimdir?

Selahaddin Eyyubi, 1138 senesinde Tikrit’te doğdu. Babası Necmeddin Eyyub’dur. Babası buranın valisiydi. Eyyub, bu tarihte dostu Musul Atabegi İmadüddin’in Zengi’nin isteğiyle Musul’a gitti ve onun hizmetine girdi. 1139’da Zengi, Balebek kentini ele geçirdi ve buraya Eyyub’u vali olarak atadı. Eyyub’un kardeşi Şirkuh’da Zengi’nin komutanları arasına katıldı. 1146 senesinde İmadüddin Zengi vefat edince yerine oğlu Nureddin …

Selahaddin Eyyubi Kimdir? Devamı »

Baba Vanga Kehanetleri

Baba Vanga mistik, doğaüstü ve paranormal yeteneklere sahip, çocuk yaşta gözlerini kaybetmiş, söylediği kehanetlerin kısmi olarak günümüzde halen ortaya çıkmaya devam ettiği bir kahin olarak tanınır. Hayata Prematüre Olarak Gözlerini Açtı Baba Vanga 1911 yılında dünyaya gözlerini prematüre bebek olarak Ustumruca’da açtı. Ustumruca günümüzde Kuzey Makedonya’ya bağlı olsa da o zamanlar Osmanlı İmparatorluğuna bağlıydı. Vanga’nın …

Baba Vanga Kehanetleri Devamı »

Bayraktar TB2 Hava Araçlarının Tarihe Geçmesi

Baykar Bayraktar TB2 isimli hava araçları 29 Nisan 2014 tarihinde ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmesiyle Türkiye’ye ait insansız silahlı havacı olarak adını tarihe yazdırmayı başardı. Türkiye’nin Gururu İHA, SİHA Araçları Söz konusu cihazların adı Baykar Bayraktar TB2 olarak geçse de bizler daha çok bu isim yerine adını SİHA ve İHA olarak biliyoruz. Tarihe geçen …

Bayraktar TB2 Hava Araçlarının Tarihe Geçmesi Devamı »

Charlie Chaplin Kimdir?

Asıl adı Sir Charles Spencer Chaplin olan Şarlo’yu, bizler sessiz sinemanın ustası Charlie Chaplin olarak tanıdık. Oysa Charlie Chaplin sadece bir oyuncu değil sinema yönetmeni, yazar, film müziği bestecisi, kurgucu ve aynı zamanda komedyendir. Bize sinema sayesinde barışı, sevgiyi, eğlenceyi ve gülmeyi empoze etmeye çalışan Şarlo’nun fakirlikten milyon dolarlık oyuncuya dönüşen hayat hikayesini yazımın devamında …

Charlie Chaplin Kimdir? Devamı »

Arap İsyanı (Ümmet ve Millet)

Arap İsyanı, Ümmet mi millet mi, ümmetin birliği, ümmetin lideri! Yakın ve görece uzak tarihimizin gündeminden hiç çıkmayan ancak her seferinde tarihsel gerçekliklerin hep dışında dillendirilen o büyük söylemler. İslam alemindeki her dönem farklı fraksiyonlarla isim ve sahiplik değiştiren fakat hiç bitmeyen ümmetin birliği ve bu birliğin liderliği savları ve söylemlerine gelin biraz da tarihten …

Arap İsyanı (Ümmet ve Millet) Devamı »

kars kalesi gezisi

Serhat Şehrin Muhafızı Kars Kalesi

Bu haftaki yazımız ortaçağ kalelerinden biri olan ve adını bulunduğu şehirden alan Kars Kalesi… Kale kendine ait kitabeye göre; Saltuklu Sultanı Melik İzzetin’in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından inşa edilmiştir. Timur tarafından yerle bir edilen kale, 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın fermanı ile Kars’a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından kale ve dış cephe …

Serhat Şehrin Muhafızı Kars Kalesi Devamı »

Evliya-Celebinin-Tanik-Oldugu-Beyin-Ameliyati

Evliya Çelebi’nin Tanık Olduğu Beyin Ameliyatı

Evliya Çelebi’nin Tanık Olduğu Beyin Ameliyatı Gezginimiz Evliya Çelebi, Viyana seyahati esnasında tanık olduğu bir beyin ameliyatını en ince ayrıntısına kadar okuyucuya resmeder. Buyurun hep beraber okuyalım. Kefereyi (kâfiri) dört ayaklı ipekli bir sedir üzerine yatırdılar. Başı Adana kabağı, burnu Mora patlıcanı gibi şişmişti. Hekimbaşı cümle kefereleri dışarı koğup mecruha (yaralıya) hemen safran gibi bir …

Evliya Çelebi’nin Tanık Olduğu Beyin Ameliyatı Devamı »

Evliya Çelebi Nasıl Seyyah Oldu Seyahat mi Şefaat mi

Evliya Çelebi Nasıl Seyyah Oldu? Seyahat mi? Şefaat mi?

Evliya Çelebi Nasıl Seyyah Oldu Seyahat mi Şefaat mi Dünyaca ünlü seyyahımız Evliya Çelebi’yi tanımayan yoktur. O yetmiş küsur ömrüne iki yüz elliden fazla şehir sığdırmayı başarmıştır. Seyyah Evliya Çelebi’nin gezdiği başlıca yerler arasında Anadolu, Suriye, Rumeli, Macaristan, Avusturya, Polonya, Almanya, Bosna-Hersek, Hollanda, Kırım, İran, Irak, Mısır, Habeşistan, Sudan ve Girit gelmektedir. Onun gezdiği bu …

Evliya Çelebi Nasıl Seyyah Oldu? Seyahat mi? Şefaat mi? Devamı »

Tapduk Emre Türbesi

Tapduk Emre Türbesi

Tapduk Emre Türbesi, Manisa İlinin Kula İlçesine bağlı Emre köyünde bulunmaktadır. Türbe, klasik Anadolu türbeleri gibi köşeli ve kubbeli bir yapıya sahiptir. Ayrıca yapılan çevre düzenlemesi ile ziyaretçilerin odak noktası olmuştur. Türbe içerisinde 9 (Tapduk Emre, Fatma Sultan Hanım, Hülya Hanım ve akrabaları) türbenin dışarısında ise 4 kişinin (Yunus Emre, Tapduk Emre’nin Talebeleri ve Emre …

Tapduk Emre Türbesi Devamı »

Carullah bin süleyman camii

Carullah Bin Süleyman Cami

Carullah Bin Süleyman Cami, Manisa ilinin Kula ilçesine bağlı Emre köyünde bulunmaktadır. Cami, hicri 954 yılında (1547-1548) inşa edilmiştir. Klasik Anadolu camilerine kıyasla Carullah Bin Süleyman Camisini diğer camilerden ayıran husus iç motifleridir. Dışarıdan herkese göre normal bir camii olarak gözükse de son cemaat mahfilinde bizleri derin motifler ve çok şaşırtıcı olarak gemi motifleri karşılıyor. …

Carullah Bin Süleyman Cami Devamı »

Şah İsmail Kimdir

Şah İsmail Kimdir?

Şah İsmail, 17 Temmuz 1487 tarihinde Erdebil’de dünyaya geldi. Safevi Hanedanının kurucusu ve ilk şahıdır. 1. İsmail olarakta bilinir ve Ebü’l-Muzaffer Bahadır el-Hüseyni unvanıdır. Babasının adı Şeyh Haydar, annesinin adı Alemşah Halime Begüm’ dür. Babası Şeyh Haydar Safevi tarikatının şeyhi olup annesi Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın kızıdır. İsmail’in babası o bir yaşında iken Şirvanşah Ferruh …

Şah İsmail Kimdir? Devamı »

Musa Ağacı

Musa Ağacı

Hıdırbey köyü ‘nün ve Musa ağacı ‘nın tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. 1918’e kadar Osmanlı’nın yönetimi altındadır. Daha sonra Osmanlı girdiği savaşları kaybettiği dönemlerde Hatay’ı haliyle Hatay’ın ilçelerini de kaybetmiştir. Osmanlı burayı kaybettikten sonra 1919’dan sonra Fransızların eline geçmiş ve çoğunluğu Ermeni olmakla birlikte birçok insan yaşamıştır, daha sonraları bir kısım halk oradan İskenderun’a, Arsuz bölgesine …

Musa Ağacı Devamı »

Mimar Sinan

Mimar Sinan Kimdir ?

Mimar Sinan’ın ailesi ve doğum tarihi ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Sinan çocukluğundan beri Türkçe konuşan bir aile çevresinde büyümüştür. Muhtemelen Karamanlı cemaatine mensuptur. Mimar Sinan Yavuz Sultan Selim’in devşirmesidir. Sinan’ın hangi tarihte devşirildiği bilinmemektedir. 22 yaşında İstanbul’a geldiği kabul edilmektedir. Bu durumda 1491 yılından önce doğduğu kabul edilir. Eğitim Hayatı Mimar Sinan’ın eğitim …

Mimar Sinan Kimdir ? Devamı »

Abdülhamid Han

Sultan Abdülhamid ”Son Türk Hakanı”

Sultan Abdülhamid, diğer sultanlar gibi hükümdarlığı altın tepside sunulanlardan değildi. Betimleyecek olursak; tam bir ateş çemberinin içerisinde, devletin içine yerleşmiş tıpkı kocaman ağaçları içten çürüten kurtlar gibi devleti saran hainlerin arasında tahta çıkmıştı. Türkleri kolay lokma zanneden Batı ise; Türk devletine 20. Yüzyılı göremeyecek kadar bir ömür biçiyordu. Ama evdeki hesap çarşıya uymaz. Biçtikleri ömrü, …

Sultan Abdülhamid ”Son Türk Hakanı” Devamı »

Harun Reşid

Harun Reşid Kimdir?

Harun Reşid, 786-809 tarihleri arasında Abbasi Halifesi olup Abbasiler hanedanından en çok tanınan kişi olmuş ve Abbasilere en ihtişamlı dönemleri yaşatmıştır. Halife Harun, 763 yılında ya da 766 yılında günümüz İran sınırları içerisindeki Rey şehrinde dünyaya geldi. Babası Halife Mehdi-Billah, annesi Yemenli cariye Hayzuran bint Ata‘dır. Harun, Hz. Muhammed (s.a.v) ‘in amcası Hz. Abbas’ın yedinci …

Harun Reşid Kimdir? Devamı »

Berat Gecesi

Berat Kandili

Berat Kandili ’nin adı Arapça berâe/berâet sözcüklerinin Türkçeleşmesiyle oluşmuştur.  Berat Kandili Müslümanlar için ayrı bir öneme sahiptir. Bu gecede Müslümanlar, berat edeceğine inanır. Binaenaleyh Berat Kandili; Kurtuluş gecesi, Rahmet gecesi olarak da adlandırılır. Bilindiği üzere mübarek üç aylar; Recep Ayı ile başlar Şaban Ayı ile devam eder ve Ramazan Ayı ile sona erer. Recep Ayı’nda …

Berat Kandili Devamı »

Scroll to Top