Tarih

Yavuz Sultan Selim Han’ın Türbedarı: Bir De Evliya Olduğunu Söylerler!

Osmanlı İmparatorluğu‘nun etkileyici tarihinde, Sultan 2. Abdülhamid Han ve Yavuz Sultan Selim Han’ın türbedarı arasında yaşanan olay, tarihi bir ders niteliğindedir. Bu ilginç hikaye, 34. Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 33 yıllık hükümdarlığı döneminde gerçekleşir. Osmanlı İmparatorluğu’nun düşmanlarıyla büyük mücadeleler veren Sultan II. Abdülhamid Han, dedesi Yavuz Sultan Selim Han’a olan saygısını da her …

Yavuz Sultan Selim Han’ın Türbedarı: Bir De Evliya Olduğunu Söylerler! Devamı »

Belleten: Türk Tarih Kurumu’nun Çıkardığı Eşsiz Dergi

Belleten Dergisi, Türk Tarih Kurumu’nun Ocak 1937 tarihinden bu yana dört ayda bir Türkçe olarak yayımladığı tarih dergisidir. Akademik camianın en çok başvurduğu kaynak dergilerinden biridir. Bu çalışmamızda sizlere bir kolaylık sağlamayı düşündük ve Belleten Dergisi‘nin bütün sayısında bulunan bütün başlıkları indeksledik. Umulur ki bu çalışmamız akademik camiaya fayda sağlar. Şimdiden kolay gelsin. Türkiye’nin en …

Belleten: Türk Tarih Kurumu’nun Çıkardığı Eşsiz Dergi Devamı »

Kore Savaşı Tarihi

Kore Savaşı Tarihi 1950-1953

Kore Savaşı, kazananı olmayan bir savaştır. Bu yazımda sizlere elimden geldiğince Kore savaşını anlatmaya çalışacağım. Güç dengeleri arasında savrulan dünyada savaşlar, darbeler ve daha niceleri yaşanmaktaydı. Soğuk savaşın ilk sıcak çatışması olarak bilinen Kore savaşı, haliyle bu güç- denge savaşları arasında yerini aldı. Geçmişte Japonya, Çin ve Rusya; Kore üzerinde etkilerini arttırmışlardı. 1948 yılında ise …

Kore Savaşı Tarihi 1950-1953 Devamı »

Vietnam Savaşı 1955 – 1975

Vietnam Savaşı, Güneydoğu Asya’da güç dengeleri oyununun bir savaşı olup aslında soğuk savaşın Kore Savaşından sonra yaşanan ikinci sıcak çatışmasıdır. Hiç değişmeyen savaş tarafları şunlardır: Kuzey Vietnam ve Doğu Blok’u ülkeleri (SSCB, Çin Halk Cumhuriyeti) bir tarafı oluştururken Güney Vietnam, ABD ve görünmeyen destekçileri ise karşı tarafı oluşturuyordu. II. Cihan harbi öncesi Güneydoğu Asya bir …

Vietnam Savaşı 1955 – 1975 Devamı »

Nureddin Zengî ve Kurşun Duvar: Kutsal Mekanın Koruyucusu

Hücre-i Saadet’e kurşun duvar Büyük Selçukluların Halep Atabeyi Nureddin Mahmud Zengî, 1162 yılında ilahi bir rüya sonrasında, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in kabrini yani Hücre-i Saadet’i muhafaza etmek için kutsal bir görev üstlendi. Bu yazıda, bu büyüleyici hikayeyi ve o dönemde yaşanan olayları anlatarak, günümüzde hala mevcut olan Kurşun Duvar’ın önemini ve tarihi bağlamını sizlerle …

Nureddin Zengî ve Kurşun Duvar: Kutsal Mekanın Koruyucusu Devamı »

İlk Türk Devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedeni nedir?

İlk Türk Devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedeni nedir? İlk Türk devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır: Ancak, İslam’ın kabulünden sonra ve yerleşik hayata geçtikçe, Türk mimarisi önemli ölçüde gelişmiştir. Selçuklu ve Osmanlı dönemleri, Türk mimarisindeki en önemli dönemlerdir ve bu dönemlerde yapılan yapılar dünya mimari tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.

Bir Japon Aydının Gözünden Türkiye ve Türkler

Bir Japon Aydının Gözünden Türkiye ve Türkler

Bir Japon aydının gözünden Türkiye ve Türkler konulu yazımızın baş kahramanı Japon Aydını Nagase Hosuke’dir. Bahse konu aydın Türkiye ziyareti sonrasında ülkesine döndükten sonra 1915 senesinde Türkiye ve Türkler konulu bir kitap yayınlamıştır. Yazar Nagese Hosuke’nin sunduğu bilgilerden Türk tarihi, coğrafyası, dönemin siyasal yapısına dair önemli bilgilerin yanı sıra, Türk toplumu ve kültürüne ilişkin çeşitli …

Bir Japon Aydının Gözünden Türkiye ve Türkler Devamı »

kafkasya-tarihi-ve-cografyasi

Kafkasya Tarihi ve Coğrafyası

Kafkasya, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında uzanan sıradağların adıdır. Kafkasya bölgesi konumu açısından geçmişten günümüze kadar dünyanın en ilgi çekici bölgelerindendir. Kafkas bölgesi Asya – Afrika – Avrupa kıtalarını birleştirmektedir. Bu çalışmada Kafkasya’nın coğrafyası, tarihi ve kültürü incelenecektir. Kafkas Kavramı Kafkas kavramı ilk defa eski Yunan müelliflerinden Aiskhylos tarafından M.Ö. 490’da yazıldığı bilinen “Zincire Vurulmuş …

Kafkasya Tarihi ve Coğrafyası Devamı »

sarıkamış-sehitleri-enver-pasa

Sarıkamış Harekatı

Sarıkamış Harekatı konusuna girmeden genel bir değerlendirme yapmak yerinde olacaktır. Sarıkamış, Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda yer alır. Kars şehir merkezine 55 km uzaklıkta olup kayak merkezi, sarıçam ormanları ve kar kalitesi ile yoğun bir ilgi görmektedir. Sarıçam ormanları arasında yaklaşık 12 km uzunluğunda 5 etaplı bir kayak pisti vardır. Normal şartlarda kışın 1.5 m yi …

Sarıkamış Harekatı Devamı »

Mâverâünnehir

Orta Asya’ya yönelik İslâm fetihlerinden sonra Arapça kaynaklarda Ceyhun nehrine diğer adıyla Amuderya izafeten “nehrin öte tarafında bulunan bölge” anlamında kullanılmıştır. Mavera görülen evrenin ötesi, öteki evren anlamıda vardır. İran, Çin, Yunan ve Arap kaynaklarında Turanî ve farisi kavimler arasında sınır olarak kabul edilen, bildirilen Ceyhun nehrine eski Türkler’in Ögüz adını verdikleri kaydedilmektedir, Mâverâünnehir kullanınmı …

Mâverâünnehir Devamı »

Osmanli-Soy-Agaci

Osmanlı Padişahları Listesi

Osmanlı Padişahları listesi, Osmanlı Padişahları sıralaması nasıldır? Osmanlı Padişahlarının babaları kimlerdir? Osmanlı Padişahları kaç yıl tahtta kaldılar? Hangi Padişah kaç sene tahtta kaldı? Padişahların mezarları nerededir? Osmanlı Sultanlarının lakapları nedir? Hangi padişah hangi mahlası kullandı? Osmanlı Padişahları nerede doğmuştur? Padişahlar nerede ölmüştür? Padişahların Ölüm nedenleri nelerdi? Okuyucular tarafından son zamanda buna benzer sorular merak edilmektedir. …

Osmanlı Padişahları Listesi Devamı »

Türklerde Misafir

Misafir lügatte, görüşme, ziyâret vb. amaçlarla birinin evine veya bir yere gelen ve geçici olarak kalan kimse, konuk, mihman anlamındadır. Misafir deyince hepimizin aklına birinin bize gelmesi veya bizim birinin evine gitmemiz gelir. Misafir kelimesi müsafir olarakta bilinen Arapça bir kelime olup yolcu anlamına gelmektedir. Bu kelime Türkçe’de konuk anlamını karşılamaktadır. Dini açıdan misafir almak …

Türklerde Misafir Devamı »

Haşhaşiler

Haşhaşiler ‘in Bilinmeyen Yüzleri

Haşhaşiler Tarikatı 1090 yılında Hasan Bin Sabbah tarafından kurulmuş Şii mezhebinin alt mezhebinden olan dini bir tarikattır. Haşhaşi Tarikatı’nın Kurucusu: Hasan Sabbah Hasan Sabbah asırlardır merak edilen ve dilden dile dolaşan hikayelerin gerçek olup olmadığı konusunda net bir bilgi olmayan Haşhaşiler Tarikatı’nın ilk ve en etkili lideridir. Babası Ali Bin Muhammet, oğlunun iyi bir eğitim …

Haşhaşiler ‘in Bilinmeyen Yüzleri Devamı »

Osmanlı Cellatları

Osmanlı’da Cellat Teşkilatı

Cellat ibaresi ceza almış, suç işlemiş ve aldığı cezanın derecesine göre ölüm emri verilmiş kişilerin infazını gerçekleştiren kişiler için kullanılmaktadır. Osmanlı döneminde hüküm yemiş kişilere birçok ceza çeşidi uygulanmaktaydı. Bu ceza çeşitlerinden en dikkat çekici olanı ve asırlar boyu nam salan idam cezasıydı. İdam cezaları arasında çengele geçirmek, iple boğmak, kafa kesmek, kurşuna dizmek gibi …

Osmanlı’da Cellat Teşkilatı Devamı »

Struma Faciası Gerçekte Yaşandı mı?

Struma faciası, Nazilerin katliamından kaçmak isteyen bir kısım yahudi topluluğunun Romanya’dan Filistin’e gitmek için tuttukları geminin batırılması olayıdır. Umuda Yolculuk Nazilerin yahudi karşıtı yasaları çoğu ülkede etkisini göstermiş Romanya’da bundan nasibini almıştı. Romanya’nın Yaş şehrinde 4 bin yahudi katledilmişti. Sağ kalan yahudiler Nazilerin katliamından kaçmak için çözümü Romanya’yı terk etmekte bulmuşlardı. Fakat bu kaçış serüveninde …

Struma Faciası Gerçekte Yaşandı mı? Devamı »

Çanakkale Savaşı’nın Önemi, Özellikleri ve Sonuçları

Çanakkale Savaşı 1915-1916 yıllarında, 1. Dünya savaşı esnasında gerçekleşen büyük ve kanlı bir savaştır. Osmanlı İmparatorluğu tarafından savunma cephesi olarak açılan Çanakkale cephesi, Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı yerdir. Tarihte adı “Centilmenler Savaşı” olarak da geçen bu savaşı detaylıca inceleyip sizler için derledik… Devletlerin 1. Dünya Savaşı’na Sürüklenmesi Dünya büyük bir hareketlilik içerisindeydi. Avrupa Sanayi İnkılabını gerçekleştirmiş …

Çanakkale Savaşı’nın Önemi, Özellikleri ve Sonuçları Devamı »

Tomris Hatun Hangi Devletin Hükümdarı?

Türklerin ilk kadın hükümdarı olarak bilinen Tomris hatun Persler ile yaptığı savaşı başarıyla sonuçlandırması üzerine adını tarihe altın harflerle yazdırmayı başarmış cesur bir Türk kadınıdır. Günümüzde yapımı gerçekleşen Tomris filmi ile Tomris Hatun’ un başarısı dünyada tekrar merak uyandırmıştır. Soyu Alp-Er Tunga’ ya dayanan Tomris Hatun konusunu detaylıca inceleyelim… İskitlerin Kısa Tarihçesi İskitler-Saka İmparatorluğu’nun dönemi …

Tomris Hatun Hangi Devletin Hükümdarı? Devamı »

Dyatlov Geçidi Vakası

Dyatlov Geçidi Vakası Çözüldü Mü?

Dyatlov Geçidi Vakası olarak adlandırılan olay Rusya’da yaşanan sır dolu ölümü barındırıyor. Sebebi hala açıklanamayan 9 dağcının feci şekilde ölümü yıllardır merak konusu olmaya devam ediyor. Olaya ilişkin farklı farklı tezler üretildi. Bilim insanları toplanarak olay yeri incelendi. Fakat günümüze kadar sır dolu facianın sebebi maalesef hala bulunamadı. Şans Eseri Kurtulan Biri Vardı Tarihler 1 …

Dyatlov Geçidi Vakası Çözüldü Mü? Devamı »

Bağımsızlık Mücadelesi: Kürşad Ayaklanması

Kürşad Ayaklanması konusuna değinmeden önce ilgili olayı daha iyi anlayabilmek adına öncesindeki devirden bahsetmek gerekir. Zira bahsedilen ayaklanma kutluk ayaklanması olarak akıllara kazınmış durumda. Oysa kutluk ayaklanması olarak bilinen olay Kürşad ayaklanmasından sonra gerçekleşen olaydır. İki ayaklanmaya da iki farklı Türk önderlik yapmıştır. Kürşat Ayaklanmasının tüm detayları… İsyandan Önce Olanlar  Orta Asya da 1.Köktürk devleti …

Bağımsızlık Mücadelesi: Kürşad Ayaklanması Devamı »

Mezopotamya Kanunları

Mezopotamya Kanunları adlı yazıma geçmeden önce yazının tarihçesine değinecek olursam eğer; Mezopotamya ’da yazı ilk defa MÖ 4000 yılının sonlarında Sümerler tarafından ortaya çıkarılmıştır. İlk yazı sistemi çivi yazısı ile Sümer dilinde yazılmıştır. Yazının bulunması ile birlikte hukuk sistemleri oluşmuş ve medeniyetin beşiği olan Mezopotamya, Sümerlerle birlikte günümüze kadar gelecek olan hukuk sistemlerinin de öncüsü …

Mezopotamya Kanunları Devamı »

Scroll to Top