Koçi Bey Risalesinde Liyakat Özellikleri: İlim, Âlim, Adalet
|

Koçi Bey Risalesinde Liyakat Özellikleri: İlim, Âlim, Adalet

Koçi Bey risalesinde liyakat: Her ilmin kendine has faydaları vardır. Fizik; kimya, biyoloji, matematik gibi fennî ilimler, insana iyi bir meslek edindirdiği gibi sosyal bilimler de insana şahsiyet ve şuur kazandırır. Şahsına münhasır bir hüviyet inşa edebilmek için, sosyal bilimlerle içli dışlı olmak icap eder. Zira sosyal bilimler, özellikle de bu alan içerisinde tarih bilimi,…

Belçika’nın Kongo Katliamları: Tarihin Kara Lekesi
|

Belçika’nın Kongo Katliamları: Tarihin Kara Lekesi

Belçika’nın Kongo katliamları, milyonlarca masum insanın hayatını kaybettiği tarihin en büyük soykırımlarından biridir. Bu makalede, 2. Leopold’un karanlık dönemine derinlemesine bir bakış atıyoruz. Kongo’nun kara toprakları, Belçika’nın sömürge tarihinin en karanlık dönemlerinden birine tanıklık etti. 19. yüzyılın sonlarında, Belçika Kralı II. Leopold’un açgözlü yönetimi altında, Kongo’da milyonlarca masum insan acımasızca katledildi, bir soykırıma imza atıldı….

Antik Mısırlı Takabuti Bıçaklanarak Öldürülmüş
|

Antik Mısırlı Takabuti Bıçaklanarak Öldürülmüş

Antik Mısır’ın gizemli figürlerinden biri olan Takabuti’nin sır dolu hikayesi… Bir zamanlar, çok uzaklarda, Nil Nehri’nin kıyısında, Antik Mısır’ın Thebes şehrinde (bugünkü Luksor), Takabuti adında genç ve elit bir kadın yaşardı. Takabuti, Antik Mısır’ın karmaşık mumyalama ritüelleri, büyüleyici mitolojisi ve gelişmiş medeniyetiyle ünlü dönemlerinden birinde yaşamıştı. O, şimdiye dek gizemini koruyan ve yakın zamanda aydınlatılan…

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde Tarihi Bir Keşif: Eski Bir Taş Ocağından Çıkan Sırlar

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde Tarihi Bir Keşif: Eski Bir Taş Ocağından Çıkan Sırlar

Türkiye’nin tarihi zenginliklerine bir yenisi daha eklendi. Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yer alan, eski bir taş ocağı olduğu düşünülen bir alanda, dikkat çekici bir arkeolojik keşif gerçekleştirildi. Diyarbakır Müze Müdürlüğü’nün öncülük ettiği kazılar, 0-6 yaş aralığındaki 54 çocuğa ait mezarları ve Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine tarihlenen tarihi sikkeleri gün ışığına çıkardı. Bu bulgular, bölgenin ve…

Pargalı İbrahim Paşa Figani’yi Neden İdam Ettirdi?

Pargalı İbrahim Paşa Figani’yi Neden İdam Ettirdi?

Osmanlı Devleti’nde yaşanan bir olay, tarihin tozlu sayfalarında hala merak uyandıran bir soruyu barındırır: Pargalı İbrahim Paşa, neden şair Figani’yi idam ettirdi? İbrahim Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’nda yükselerek Sultan’ın yakın dostu haline geldi. Başlangıçta “makbul” olarak bilinen Paşa, sonrasında idam edilmesiyle “maktul” olarak anılmaya başlandı. Savaş başarılarından birinde ele geçirdiği üç heykeli sarayının yakınlarına yerleştirmesi, halkın…

Eczacılığın Atası De Materia Medica Kitabından Minyatürler

Eczacılığın Atası De Materia Medica Kitabından Minyatürler

De Materia Medica kitabının yazarı I. yüzyılda yaşamış aslen Adana yakınlarında bulunan Anavarzalı olan Pedanios Dioskurides’dır. Osmanlılar ona Skoridos demişlerdir. Pedanios Dioskurides Tarsus, İskenderiye ve Atina’da tıp eğitimini tamamladıktan sonra Anavarza askeri tıp hekimi olarak görevlendirilmiştir. Askeri hekim olarak çalıştığı esnada Anadolu, Arabistan, Mısır, Kuzey Afrika ve Kafkasya’dan bitkiler toplamış bu bitkilerin hangi hastalığı iyileştirdiği…

Türklerde Kadın
|

Türklerde Kadın

Türklerde kadın mühim bir konumda yer almaktadır. Türk kadını siyasi sosyal ekonomik ve askeri gibi pek çok alanda aktif bir şekilde kendini gösterir. Türk kadını daima erkeğinin yanında yer alır onun destekleyecisi ve tamamlayıcısıdır. Kadın kelimesi lügatte erişkin dişi insan anlamındadır. Orhun Yazıtları’nda kadın terimi katun sözcüğü şeklinde ifade edilir. Bu sözcük hatun hanım kadın…

Yavuz Sultan Selim Han’ın Türbedarı: Bir De Evliya Olduğunu Söylerler!

Yavuz Sultan Selim Han’ın Türbedarı: Bir De Evliya Olduğunu Söylerler!

Osmanlı İmparatorluğu‘nun etkileyici tarihinde, Sultan 2. Abdülhamid Han ve Yavuz Sultan Selim Han’ın türbedarı arasında yaşanan olay, tarihi bir ders niteliğindedir. Bu ilginç hikaye, 34. Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 33 yıllık hükümdarlığı döneminde gerçekleşir. Osmanlı İmparatorluğu’nun düşmanlarıyla büyük mücadeleler veren Sultan II. Abdülhamid Han, dedesi Yavuz Sultan Selim Han’a olan saygısını da her…

Belleten: Türk Tarih Kurumu’nun  Çıkardığı Eşsiz Dergi

Belleten: Türk Tarih Kurumu’nun Çıkardığı Eşsiz Dergi

Belleten Dergisi, Türk Tarih Kurumu’nun Ocak 1937 tarihinden bu yana dört ayda bir Türkçe olarak yayımladığı tarih dergisidir. Akademik camianın en çok başvurduğu kaynak dergilerinden biridir. Bu çalışmamızda sizlere bir kolaylık sağlamayı düşündük ve Belleten Dergisi‘nin bütün sayısında bulunan bütün başlıkları indeksledik. Umulur ki bu çalışmamız akademik camiaya fayda sağlar. Şimdiden kolay gelsin. Türkiye’nin en…

Kore Savaşı Tarihi 1950-1953

Kore Savaşı Tarihi 1950-1953

Kore Savaşı, kazananı olmayan bir savaştır. Bu yazımda sizlere elimden geldiğince Kore savaşını anlatmaya çalışacağım. Güç dengeleri arasında savrulan dünyada savaşlar, darbeler ve daha niceleri yaşanmaktaydı. Soğuk savaşın ilk sıcak çatışması olarak bilinen Kore savaşı, haliyle bu güç- denge savaşları arasında yerini aldı. Geçmişte Japonya, Çin ve Rusya; Kore üzerinde etkilerini arttırmışlardı. 1948 yılında ise…

Vietnam Savaşı 1955 – 1975

Vietnam Savaşı 1955 – 1975

Vietnam Savaşı, Güneydoğu Asya’da güç dengeleri oyununun bir savaşı olup aslında soğuk savaşın Kore Savaşından sonra yaşanan ikinci sıcak çatışmasıdır. Hiç değişmeyen savaş tarafları şunlardır: Kuzey Vietnam ve Doğu Blok’u ülkeleri (SSCB, Çin Halk Cumhuriyeti) bir tarafı oluştururken Güney Vietnam, ABD ve görünmeyen destekçileri ise karşı tarafı oluşturuyordu. II. Cihan harbi öncesi Güneydoğu Asya bir…

Nureddin Zengî ve Kurşun Duvar: Kutsal Mekanın Koruyucusu

Nureddin Zengî ve Kurşun Duvar: Kutsal Mekanın Koruyucusu

Hücre-i Saadet’e kurşun duvar Büyük Selçukluların Halep Atabeyi Nureddin Mahmud Zengî, 1162 yılında ilahi bir rüya sonrasında, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in kabrini yani Hücre-i Saadet’i muhafaza etmek için kutsal bir görev üstlendi. Bu yazıda, bu büyüleyici hikayeyi ve o dönemde yaşanan olayları anlatarak, günümüzde hala mevcut olan Kurşun Duvar’ın önemini ve tarihi bağlamını sizlerle…

İlk Türk Devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedeni nedir?

İlk Türk Devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedeni nedir?

İlk Türk Devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedeni nedir? İlk Türk devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır: Ancak, İslam’ın kabulünden sonra ve yerleşik hayata geçtikçe, Türk mimarisi önemli ölçüde gelişmiştir. Selçuklu ve Osmanlı dönemleri, Türk mimarisindeki en önemli dönemlerdir ve bu dönemlerde yapılan yapılar dünya mimari tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.

Bir Japon Aydının Gözünden Türkiye ve Türkler

Bir Japon Aydının Gözünden Türkiye ve Türkler

Bir Japon aydının gözünden Türkiye ve Türkler konulu yazımızın baş kahramanı Japon Aydını Nagase Hosuke’dir. Bahse konu aydın Türkiye ziyareti sonrasında ülkesine döndükten sonra 1915 senesinde Türkiye ve Türkler konulu bir kitap yayınlamıştır. Yazar Nagese Hosuke’nin sunduğu bilgilerden Türk tarihi, coğrafyası, dönemin siyasal yapısına dair önemli bilgilerin yanı sıra, Türk toplumu ve kültürüne ilişkin çeşitli…

Kafkasya Tarihi ve Coğrafyası

Kafkasya Tarihi ve Coğrafyası

Kafkasya, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında uzanan sıradağların adıdır. Kafkasya bölgesi konumu açısından geçmişten günümüze kadar dünyanın en ilgi çekici bölgelerindendir. Kafkas bölgesi Asya – Afrika – Avrupa kıtalarını birleştirmektedir. Bu çalışmada Kafkasya’nın coğrafyası, tarihi ve kültürü incelenecektir. Kafkas Kavramı Kafkas kavramı ilk defa eski Yunan müelliflerinden Aiskhylos tarafından M.Ö. 490’da yazıldığı bilinen “Zincire Vurulmuş…

Sarıkamış Harekatı

Sarıkamış Harekatı

Sarıkamış Harekatı konusuna girmeden genel bir değerlendirme yapmak yerinde olacaktır. Sarıkamış, Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda yer alır. Kars şehir merkezine 55 km uzaklıkta olup kayak merkezi, sarıçam ormanları ve kar kalitesi ile yoğun bir ilgi görmektedir. Sarıçam ormanları arasında yaklaşık 12 km uzunluğunda 5 etaplı bir kayak pisti vardır. Normal şartlarda kışın 1.5 m yi…

Mâverâünnehir

Mâverâünnehir

Orta Asya’ya yönelik İslâm fetihlerinden sonra Arapça kaynaklarda Ceyhun nehrine diğer adıyla Amuderya izafeten “nehrin öte tarafında bulunan bölge” anlamında kullanılmıştır. Mavera görülen evrenin ötesi, öteki evren anlamıda vardır. İran, Çin, Yunan ve Arap kaynaklarında Turanî ve farisi kavimler arasında sınır olarak kabul edilen, bildirilen Ceyhun nehrine eski Türkler’in Ögüz adını verdikleri kaydedilmektedir, Mâverâünnehir kullanınmı…

Osmanlı Padişahları Listesi

Osmanlı Padişahları Listesi

Osmanlı Padişahları listesi, Osmanlı Padişahları sıralaması nasıldır? Osmanlı Padişahlarının babaları kimlerdir? Osmanlı Padişahları kaç yıl tahtta kaldılar? Hangi Padişah kaç sene tahtta kaldı? Padişahların mezarları nerededir? Osmanlı Sultanlarının lakapları nedir? Hangi padişah hangi mahlası kullandı? Osmanlı Padişahları nerede doğmuştur? Padişahlar nerede ölmüştür? Padişahların Ölüm nedenleri nelerdi? Okuyucular tarafından son zamanda buna benzer sorular merak edilmektedir….

Türklerde Misafir

Türklerde Misafir

Misafir lügatte, görüşme, ziyâret vb. amaçlarla birinin evine veya bir yere gelen ve geçici olarak kalan kimse, konuk, mihman anlamındadır. Misafir deyince hepimizin aklına birinin bize gelmesi veya bizim birinin evine gitmemiz gelir. Misafir kelimesi müsafir olarakta bilinen Arapça bir kelime olup yolcu anlamına gelmektedir. Bu kelime Türkçe’de konuk anlamını karşılamaktadır. Dini açıdan misafir almak…

Haşhaşiler ‘in Bilinmeyen Yüzleri

Haşhaşiler ‘in Bilinmeyen Yüzleri

Haşhaşiler Tarikatı 1090 yılında Hasan Bin Sabbah tarafından kurulmuş Şii mezhebinin alt mezhebinden olan dini bir tarikattır. Haşhaşi Tarikatı’nın Kurucusu: Hasan Sabbah Hasan Sabbah asırlardır merak edilen ve dilden dile dolaşan hikayelerin gerçek olup olmadığı konusunda net bir bilgi olmayan Haşhaşiler Tarikatı’nın ilk ve en etkili lideridir. Babası Ali Bin Muhammet, oğlunun iyi bir eğitim…