Belçika’nın Kongo Katliamları: Tarihin Kara Lekesi
|

Belçika’nın Kongo Katliamları: Tarihin Kara Lekesi

Belçika’nın Kongo katliamları, milyonlarca masum insanın hayatını kaybettiği tarihin en büyük soykırımlarından biridir. Bu makalede, 2. Leopold’un karanlık dönemine derinlemesine bir bakış atıyoruz. Kongo’nun kara toprakları, Belçika’nın sömürge tarihinin en karanlık dönemlerinden birine tanıklık etti. 19. yüzyılın sonlarında, Belçika Kralı II. Leopold’un açgözlü yönetimi altında, Kongo’da milyonlarca masum insan acımasızca katledildi, bir soykırıma imza atıldı….

Antik Mısırlı Takabuti Bıçaklanarak Öldürülmüş
|

Antik Mısırlı Takabuti Bıçaklanarak Öldürülmüş

Antik Mısır’ın gizemli figürlerinden biri olan Takabuti’nin sır dolu hikayesi… Bir zamanlar, çok uzaklarda, Nil Nehri’nin kıyısında, Antik Mısır’ın Thebes şehrinde (bugünkü Luksor), Takabuti adında genç ve elit bir kadın yaşardı. Takabuti, Antik Mısır’ın karmaşık mumyalama ritüelleri, büyüleyici mitolojisi ve gelişmiş medeniyetiyle ünlü dönemlerinden birinde yaşamıştı. O, şimdiye dek gizemini koruyan ve yakın zamanda aydınlatılan…

Eczacılığın Atası De Materia Medica Kitabından Minyatürler

Eczacılığın Atası De Materia Medica Kitabından Minyatürler

De Materia Medica kitabının yazarı I. yüzyılda yaşamış aslen Adana yakınlarında bulunan Anavarzalı olan Pedanios Dioskurides’dır. Osmanlılar ona Skoridos demişlerdir. Pedanios Dioskurides Tarsus, İskenderiye ve Atina’da tıp eğitimini tamamladıktan sonra Anavarza askeri tıp hekimi olarak görevlendirilmiştir. Askeri hekim olarak çalıştığı esnada Anadolu, Arabistan, Mısır, Kuzey Afrika ve Kafkasya’dan bitkiler toplamış bu bitkilerin hangi hastalığı iyileştirdiği…

Kore Savaşı Tarihi 1950-1953

Kore Savaşı Tarihi 1950-1953

Kore Savaşı, kazananı olmayan bir savaştır. Bu yazımda sizlere elimden geldiğince Kore savaşını anlatmaya çalışacağım. Güç dengeleri arasında savrulan dünyada savaşlar, darbeler ve daha niceleri yaşanmaktaydı. Soğuk savaşın ilk sıcak çatışması olarak bilinen Kore savaşı, haliyle bu güç- denge savaşları arasında yerini aldı. Geçmişte Japonya, Çin ve Rusya; Kore üzerinde etkilerini arttırmışlardı. 1948 yılında ise…

Vietnam Savaşı 1955 – 1975

Vietnam Savaşı 1955 – 1975

Vietnam Savaşı, Güneydoğu Asya’da güç dengeleri oyununun bir savaşı olup aslında soğuk savaşın Kore Savaşından sonra yaşanan ikinci sıcak çatışmasıdır. Hiç değişmeyen savaş tarafları şunlardır: Kuzey Vietnam ve Doğu Blok’u ülkeleri (SSCB, Çin Halk Cumhuriyeti) bir tarafı oluştururken Güney Vietnam, ABD ve görünmeyen destekçileri ise karşı tarafı oluşturuyordu. II. Cihan harbi öncesi Güneydoğu Asya bir…

Kafkasya Tarihi ve Coğrafyası

Kafkasya Tarihi ve Coğrafyası

Kafkasya, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında uzanan sıradağların adıdır. Kafkasya bölgesi konumu açısından geçmişten günümüze kadar dünyanın en ilgi çekici bölgelerindendir. Kafkas bölgesi Asya – Afrika – Avrupa kıtalarını birleştirmektedir. Bu çalışmada Kafkasya’nın coğrafyası, tarihi ve kültürü incelenecektir. Kafkas Kavramı Kafkas kavramı ilk defa eski Yunan müelliflerinden Aiskhylos tarafından M.Ö. 490’da yazıldığı bilinen “Zincire Vurulmuş…

Haşhaşiler ‘in Bilinmeyen Yüzleri

Haşhaşiler ‘in Bilinmeyen Yüzleri

Haşhaşiler Tarikatı 1090 yılında Hasan Bin Sabbah tarafından kurulmuş Şii mezhebinin alt mezhebinden olan dini bir tarikattır. Haşhaşi Tarikatı’nın Kurucusu: Hasan Sabbah Hasan Sabbah asırlardır merak edilen ve dilden dile dolaşan hikayelerin gerçek olup olmadığı konusunda net bir bilgi olmayan Haşhaşiler Tarikatı’nın ilk ve en etkili lideridir. Babası Ali Bin Muhammet, oğlunun iyi bir eğitim…

Struma Faciası Gerçekte Yaşandı mı?

Struma Faciası Gerçekte Yaşandı mı?

Struma faciası, Nazilerin katliamından kaçmak isteyen bir kısım yahudi topluluğunun Romanya’dan Filistin’e gitmek için tuttukları geminin batırılması olayıdır. Umuda Yolculuk Nazilerin yahudi karşıtı yasaları çoğu ülkede etkisini göstermiş Romanya’da bundan nasibini almıştı. Romanya’nın Yaş şehrinde 4 bin yahudi katledilmişti. Sağ kalan yahudiler Nazilerin katliamından kaçmak için çözümü Romanya’yı terk etmekte bulmuşlardı. Fakat bu kaçış serüveninde…

Dyatlov Geçidi Vakası Çözüldü Mü?

Dyatlov Geçidi Vakası Çözüldü Mü?

Dyatlov Geçidi Vakası olarak adlandırılan olay Rusya’da yaşanan sır dolu ölümü barındırıyor. Sebebi hala açıklanamayan 9 dağcının feci şekilde ölümü yıllardır merak konusu olmaya devam ediyor. Olaya ilişkin farklı farklı tezler üretildi. Bilim insanları toplanarak olay yeri incelendi. Fakat günümüze kadar sır dolu facianın sebebi maalesef hala bulunamadı. Şans Eseri Kurtulan Biri Vardı Tarihler 1…

Mezopotamya Kanunları

Mezopotamya Kanunları

Mezopotamya Kanunları adlı yazıma geçmeden önce yazının tarihçesine değinecek olursam eğer; Mezopotamya ’da yazı ilk defa MÖ 4000 yılının sonlarında Sümerler tarafından ortaya çıkarılmıştır. İlk yazı sistemi çivi yazısı ile Sümer dilinde yazılmıştır. Yazının bulunması ile birlikte hukuk sistemleri oluşmuş ve medeniyetin beşiği olan Mezopotamya, Sümerlerle birlikte günümüze kadar gelecek olan hukuk sistemlerinin de öncüsü…

Truva Savaşı Efsane mi? Gerçek mi?

Truva Savaşı Efsane mi? Gerçek mi?

Günümüze kadar dilden dile aktarılarak gelen Truva Savaşı hala büyük bir merak konusudur. Bu savaş hakkında en kapsamlı bilgiye Homeros’un İlyada Destanı’ndan ulaşıyoruz. Savaş aynı zamanda Doğu ve Batı’nın ilk savaşı olarak biliniyor. Truva savaşı terimi, Troya Savaşı ismiyle de akıllara yer edindiğini görüyoruz. Büyük Bir Medeniyetin Yıkılışına Sebep Olan Paris Efsanelere göre Prens Paris’in…

Mavi Kelebekler ”Bosna Hersek”

Mavi Kelebekler ”Bosna Hersek”

Masum insanların acımasızca katledildiği hadiseye, mavi kelebeğin masum katkısının bir öyküsüdür. Bosna Hersek ‘te ki toplu mezarlara mavi kelebeğin izi sürülerek ulaşılmıştır. Bosna Hersek’te Yaşananlar Sırplar Bosna Hersek’te Türk İslam varlığını yok etmek ve Büyük Sırbistan’ ı kurma emelleriyle Bosna Hersek’i İşgal etmiştir. 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı’ nda birçok Müslüman Boşnak, Sırplar tarafından…

Dunkerque Muharebesi ‘’Mucizevi Kurtuluş’’
|

Dunkerque Muharebesi ‘’Mucizevi Kurtuluş’’

Dunkerque muharebesi, Fransa Cumhuriyeti ile Nazi Almanya’sı arasında derin izleri olan 26 Mayıs–3 Haziran 1940 tarihlerinde yaşanmış bir savaştır. Bilindiği üzere birinci cihan harbinden mağlup ayrılan Almanya, antlaşmaların getirdiği sert maddeleri kaldıramamış ve dönemin siyasi partisi tarafından yürütülen politikalar sonucu komşusu Polonya’ya saldırarak resmen ikinci dünya savaşını başlatmıştı. Polonya’nın kaderinden mi bilinmez ama öyle bir…

Srebrenitsa Katliamı Nerede, Ne Zaman Gerçekleşti?
|

Srebrenitsa Katliamı Nerede, Ne Zaman Gerçekleşti?

Srebrenitsa Katliamı, 1991-1995 yıları arasında meydana gelen Yogoslavya iç savaşı sırasında Sırpların Srebrenitsa kentine saldırarak 8372 Bosnalı müslümanı katlettikleri bir soykırımdır. Srebrenitsa, Bosna Hersek’in doğusunda, Bosna Hersek ile Sırbistan sınırındaki kenttir. Bölgede 1995 yılında Sırplar tarafından gerçekleştirilen, Avrupa’da II. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük katliam olan Srebrenitsa soykırımı yaşanmıştır. Srebrenitsa Katliamı Sürecine nasıl gelindi, neler…

Putin’in “Rusya’nın önerileri karşılanmadı” Söylevi Panslavizm Politikalarını Çağrıştırıyor
|

Putin’in “Rusya’nın önerileri karşılanmadı” Söylevi Panslavizm Politikalarını Çağrıştırıyor

Rusya’nın yayılmacı politikaları yeni değil bundan yaklaşık olarak 150 yıl öncelerine dayanmaktadır. Hepimizin bildiği gibi PANSLAVİZM POLİTİKASI… Peki Panslavizm Politikası Nedir? İlk olarak, Fransız ihtilalinden sonra meydana gelen milliyetçilik akımlarından etkilenen bazı Slav bilim adamları, aydınlar ve şairler tarafından 19. yüzyılın başında ortaya konmuştur. Esasen Panslavizm Politikası, Rusya’nın Çarlık döneminde uyguladığı, Slav ırklarını kendi hakimiyeti…

Roma’nın Kısa Tarihi
|

Roma’nın Kısa Tarihi

Bu makalede Roma’nın kısa tarihi hakkında bilgi vereceğiz. Antik Roma İmparatorluğu Roma merkezli olarak milattan önce 27 yılında kurulmuştur. Başlarda Roma bir cumhuriyetti fakat daha sonra çeşitli huzursuzluklar ve iç savaş nedeniyle Cumhuriyet bir imparatorluğa dönüşmüştür. Bu süreç ayrıca Jul Sezar’ın bir diktator olmasına zemin hazırlamıştır. Bu sürecin sonunda tüm güç Sezar’da toplanmaktaydı. Ancak bu…

Amerikan Demokrasisi Güney Amerika
|

Amerikan Demokrasisi Güney Amerika

Amerikan Demokrasisi Güney Amerika ‘’ Bu kadar açgözlü ve bencil olmayı bırakın. Dünyada sizin kocaman evlerinizden ve gösterişli mağazalarınızdan başka şeyler de olduğunun farkına varın. İnsanlar açken, siz arabalarınızın benzini için üzülüyorsunuz. Bebekler susuzluktan ölürken, siz son modeller için moda dergilerini karıştırıyorsunuz. İnsanlarınız bizim gibi fakirlik içinde boğulurken yardım isteyen çığlıklarımızı duymuyor bile. Kulaklarınızı size…

Hocalı Katliamı: İnsanlık Tarihinin Kara Lekesi
|

Hocalı Katliamı: İnsanlık Tarihinin Kara Lekesi

Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Ermenilerin,(Rusların desteği ile) 26 Şubat 1992 tarihinde Karabağ’ın Hocalı bölgesinde yaşayan Azerbaycan Türkü sivil vatandaşlarını toplu bir şekilde öldürmesi olayına “Hocalı Katliamı” denir. Belgelere göre yazmak gerekirse dönemin uluslararası kurum ve kuruluşlarının katliamı, Ermenilerin gerçekleştirdiği yönündeki açıklamalar apaçık ortadadır. Bunları; Rus 366. Motorize Piyade Alayı İnsan Hakları Savunma Merkezi İnsan Hakları…

Tarihi Ticaret Yolları
|

Tarihi Ticaret Yolları

Tarihi Ticaret Yolları yazımda sizlere tarihte var olmuş adeta dünyanın kılcal damarları sayılacak kadar önemli ticaret yollarını anlatmaya çalışacağım. Hayırla okuyunuz. İpek Yolu Tarihi ticaret yolları denilince neredeyse herkesin aklına ilk ipek yolu gelir. İpek yolu, Çin diyarı ile Ortadoğu diyarlarını birbirlerine bağlayarak garp ülkelerine açılan bir kapı niteliğindedir. Zaman içerisinde, tarihi ticaret yolu olan…

Fransız Devrimi  ve Dünya Düzenine Etkileri
|

Fransız Devrimi ve Dünya Düzenine Etkileri

Fransız devrimi, sanayi devrimi, Amerikan devrimi; dünya tarihinde önemli yeri olan ancak etkileri farklı yansıtılan ihtilallerdir. Konuya bu bodoslama girişten sonra, Fransız ihtilali üzerinden meramımı anlatmaya çalışacağım.  Çoğu tarihsel kaynağın şaşasına göre 18.yüzyılda yeryüzü aydınlığa kavuştu ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Evet, dogmatizmden kurtuluş, düşünce özgürlüğüne sahip olma ve sanatta romantizm akımı insanlığı…