Dunkerque muharebesi, Fransa Cumhuriyeti ile Nazi Almanya’sı arasında derin izleri olan 26 Mayıs–3 Haziran 1940 tarihlerinde yaşanmış bir savaştır.
Bilindiği üzere birinci cihan harbinden mağlup ayrılan Almanya, antlaşmaların getirdiği sert maddeleri kaldıramamış ve dönemin siyasi partisi tarafından yürütülen politikalar sonucu komşusu Polonya’ya saldırarak resmen ikinci dünya savaşını başlatmıştı. Polonya’nın kaderinden mi bilinmez ama öyle bir devlet düşünün ki komşuları tarafından en az bir kere işgale uğrasın. Konumuz değil ama Polonya milli marşında, bayrağında işgale karşı direnişin izlerini görmek mümkün.
Almanlar, İtalyanlar ve Japonlar ile birleşerek Mihver Devletleri bloğunu oluştururken Müttefik Devletlerin başını ise İngiltere ve Fransa çekiyordu. (Tabi devletler bu kadarla sınırlı değildir.)
Dunkerque Muharebesi’nde Alman Saldırısı
Dunkerque muharebesi, Fransa’nın kuzeyinde bulunan Dunkerque adı verilen bölgede gerçekleşen esasında tahliye amaçlı bir savunma savaşıdır. Almanlar Avrupa’da ilerleyişlerini tüm hızıyla sürdürürken Hollanda’nın işgali ile Fransızlar, karşı bir atak ile Belçika’nın işgali emrini verir. Lakin evdeki hesap çarşıya uymaz. Almanların yıldırım savaşı sonucu Belçika çoktan beyaz bayrağı çekmişti bile. Belçika’nın teslim olması İngilizleri adeta şaşkına çevirmiş ve savaşı müttefiklerin aleyhine çevirmişti.
Fransa’nın Dunkerque bölgesinde kıskaca alınan Müttefikler, Almanların yoğun saldırıları sonucu sahilde yaklaşık 400.000 askerle kurtarılmayı bekliyorlardı. Stratejik müttefik zaferi olarak tarihe geçen bu savaş, Müttefiklerin yaklaşık 340.000 askerini denizden tahliyeyle geri çekmesi ile sonuçlanmıştır. Geriye kalan askerler Almanların inisiyatifine kalmış ve Almanlar müttefiklerden kalan mühimmatlara sahip olmuştu.
Sonuç olarak baktığımızda Müttefikler mucizevi bir kurtuluş gerçekleştirmiş ve askerlerini Alman kıskacından kurtarmıştı. Böylece Dunkerque tahliye muharebesi, aslında her ne kadar müttefiklerin çekilmesi ile sonuçlansa da aslında Almanların yenileceğinin habercisiydi.
Blog yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Rabbim yolunu bahtını açık etsin. Başarılar dilerim.
Teşekkür ederim öğretmenim. Yorumlarınız beni gerçekten çok mutlu ediyor. 🙂