Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından yazılmıştır. Bu yazımda Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından yazılan Saatleri Ayarlama Enstitüsündeki en önemli noktaların neler olduğuna, eserdeki kahramanın gelişim ve dönüşüm evrelerine, kahramanların ve hikayenin arkasına yerleştirilen ana düşünceye değineceğim. Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanında yaşananları Hayri İrdal’ın anıları olarak okuyoruz. Hayri İrdal hikayesini anlatmaya çocukluğundan başlıyor. Geçmişten başlayarak…

Franz Kafka Kimdir? Kafka’nın Hayatı, Eserleri

Franz Kafka Kimdir? Kafka’nın Hayatı, Eserleri

Franz Kafka temmuz 1883 yılında Prag’da yer alan Eski Kent Meydanı civarında dünyaya geldi. Moda ürünleri satan ve yaklaşık olarak on beş kişinin çalıştığı dükkanı işleten Yahudi asıllı Julie ve Hermann çiftinin altı çocuklarından en büyüğüydü Kafka. Babası Hermann Kafka (1854-1931), Osek’te dini geleneklere göre kasaplık yapan Jakop Kafka’nın dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi…

Hikayelerdeki Şahmeran Gerçek Mi?

Hikayelerdeki Şahmeran Gerçek Mi?

Şahmeran kimdir? Şahmeran Gerçek mi? Şahmeran’ı görenler? Şahmeran’ın Gerçek Fotoğrafı? Şahmeran’ın Hikayesi? Şahmeran’ın Gerçek Yüzü? Şahmeran’ın Dostu? Şahmeran’ın Mezarı? Şahmeran yılanların hükümdarı olarak bilinen, bedenin yarısı insan diğer yarısı yılan olan ve binlerce yıl önce yaşamış mistik bir yaratıktır. Şahmeran’ın Hikayesi’nin Tarihsel Süreci Şahmeran’ın hikayesi binlerce yıl öncesinden günümüze gelene kadar orijinalliğini yitirmiştir. Kulaktan kulağa…

Yunus Emre ve Şiirleri

Yunus Emre ve Şiirleri

Yunus Emre ve şiirlerini anlayabilmek için onun şiirlerini okuyup tahlil etmenin yanında yaşadığı dönemi de bilmek ve kendisini dönemiyle ilişkilendirmek oldukça önemlidir. Bu bağlamda ilk önce dönemine genel bir bakış atmak isteriz. Yunus Emre’nin 1238-1328 yılları arasında yaşadığı araştırmacılar tarafından kabul gören bir tarihtir. Ancak bu tarih kabul görse de hala tartışmaya açık bir konudur….

Huzur Romanı ve Ahmet Hamdi Tanpınar

Huzur Romanı ve Ahmet Hamdi Tanpınar

Huzur romanı, Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından yazılmıştır. Eser ilk önce 1948 yıllarda Cumhuriyet gazetesinde tefrika edilmiştir, 1949 yılında ise basımı gerçekleşmiştir. Huzur romanı dört ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlere eserin karakterlerinin adları verilmiştir. Romanın ana çerçevesini oluşturan karakterler ise şu şekildedir: İhsan, Nuran, Suat ve Mümtaz’dır. Romanda iki ayrı düzlemde iki ayrı zaman anlatılmaktadır. Roman…

Peyami Safa ”Fatih – Harbiye İncelemesi”

Peyami Safa ”Fatih – Harbiye İncelemesi”

Peyami Safa , 2 Nisan 1899’da İstanbul’da doğmuştur. Babası İsmail Safa da kendisi gibi bir edebiyatçıdır ve Servet-i Fünun’un şair kadrosu arasında yer almaktadır. Bu yüzden Muallim Naci onu “anadan doğma şair” lakabıyla anmıştır. Babası Abdülhamit devrinde devlete ihanet suçu işlediği öne sürülerek Sivas’a sürülür ve sürgündeyken hastalığından ötürü vefat eder. Babasını ölümü ile ailesiyle…

Attila İlhan: Türk Edebiyatının Duayeni

Attila İlhan: Türk Edebiyatının Duayeni

Attila İlhan, edebiyat derslerimizde belki hepimizin zevkle dinlediği, aşk deyince aklımıza gelen bir isimdir. Bu yazımda Cumhuriyet devri Türk şiirinin bağımsız ve en güçlü şairi olan Attila İlhan’dan söz edeceğim. Attila İlhan, 15 Haziran 1925 yılında doğup entelektüel bir aile ortamında yetişmiştir. Cumhuriyet edebiyatının en güçlü şairlerinden biri olan Attila İlhan’ın şairliğinin yanı sıra entelektüel…

Garipçiler ve Türk Şiirine Katkıları

Garipçiler ve Türk Şiirine Katkıları

Garipçiler, bu topluluğu lise yıllarımızdan hatırlamayanımız yoktur. Doğru hatırladınız! edebiyat derslerimizde gördüğümüz bir edebi topluluktan bahsediyorum. Cumhuriyet dönemi Türk şiiri dört ana döneme ayrılmaktadır. Bu dönemler 1923-1940, 1940-1960, 1960-1980, 1980 sonrası şeklindedir. Garipçiler, ikinci ana dönem olan 1940-1960 yılları arasında varlık gösteren bir topluluktur. Garipçiler, Cumhuriyet devri Türk edebiyatında ilk ana kırılmayı gerçekleştiren topluluk olmasının…

Fetih Marşı Şiiri Üzerine Bir İnceleme

Fetih Marşı Şiiri Üzerine Bir İnceleme

Fetih Marşı Şiiri Üzerine Bir İnceleme adlı bu yazımda Arif Nihat Asya’nın Fetih Marşı şiirini tahlil ettim. Fetih Marşı Şiirinin İlk Bölümü ve Tahlili Yelkenler biçilecek, yelkenler dikilecek; Dağlardan çektiriler, kalyonlar çekilecek; Kerpetenlerle surun dişleri sökülecek Yürü, hâlâ ne diye oyunda oynaştasın? Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın! Arif Nihat Asya Fetih Marşı şiirin ilk bölümünde İstanbul’un…

Arif Nihat Asya’nın Hayatı ve Eserleri
|

Arif Nihat Asya’nın Hayatı ve Eserleri

Arif Nihat Asya, asıl adı Mehmet Arif’tir, soyadını ise askerliğe gittiği zaman Soyadı Kanunu ile almıştır. Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904 yılında Çatalca’da doğmuştur. Doğduktan 7 gün sonra babasını kaybetmiştir. Doğumuyla başlayan sıkıntılarla birlikte bir de birilerinin himayesine girmeye ve sürekli şehir değiştirmeye mecbur kalmıştır. Babasının ölümüyle birlikte annesi tekrar evlenmiş kendisini de Filistin’e…

Necip Fazıl Kısakürek ve Edebi Anlayışı

Necip Fazıl Kısakürek ve Edebi Anlayışı

Necip Fazıl Kısakürek ve Edebi Anlayışını konu edindiğim bu yazımda öncelikli olarak Necip Fazıl Kısakürek’in hayatıyla başlamak istiyorum. Necip Fazıl Kısakürek, 1904 yılında İstanbul’da doğmuştur. Aslen Maraşlı olan Necip Fazıl Kısakürek, eğitim hayatına babasından din dersleri alarak başlamıştır. Daha sonra mahalle mektebine gitmiştir. 1912 yılında da Fransız Frerler Mektebine başladı. Buradan da ayrılarak Amerikan kolejine…

Nazım Hikmet ’in Yaşamıyla Eserlerinin Arasındaki İlişki
|

Nazım Hikmet ’in Yaşamıyla Eserlerinin Arasındaki İlişki

15 Ocak 1902’de doğan Nazım Hikmet ’in şiirleri ve yaşamı arasında bir paralellik vardır. Kültürlü bir aile ortamında doğmuş, iyi bir eğitim almıştır. Onun hayatında etkisi olan ana unsurlardan biri, 1915 yılında girdiği Bahriye Mektebi’dir. 1915 yılı, aynı zamanda ilk şiirlerini kaleme aldığı dönemdir. Bahriye Mektebi’ne girdikten sonra Yahya Kemal’in talebesi olması da edebi yaşamını…

2021 yılı “Yunus Emre ve Türkçe Yılı”

2021 yılı “Yunus Emre ve Türkçe Yılı”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklama ve Resmi gazeteye göre; “2021 yılının ‘Bizim Yunus’, Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak anılması, Yunus Emre’nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla ‘Dünya Dili Türkçe’ adıyla yurt genelinde ve yurt dışında bir kampanyanın tertiplenmesine karar verilmiştir.” denildi. Detaylara buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Osman Gazi’nin Oyun İçinde Oyunu Kıssası

Osman Gazi’nin Oyun İçinde Oyunu Kıssası

Osman Gazi’nin her geçen gün bölgesinde (günümüz Marmara bölgesi) güçlenmesi, bölgede bulunan tekfurları (Doğu Roma Valileri) rahatsız etmeye başlamıştı. Doğu Roma tekfurları, Kara Osman Bey‘i bir an önce öldürmek istemekteydi. Lakin diğer tekfurlar, Belekoma (Bilecik) tekfuru olmadan bu işi beceremeyeceklerine inanıyordu. Bilecik tekfuru diğer tekfurların gayretini görünce bu olaya el atmak istemiş ve Osman Gazi’yi…

Nalıncı Baba: Padişahın İşi Ne!

Nalıncı Baba: Padişahın İşi Ne!

Nalıncı Baba diye biri vardır. Sultan III. Murat zamanında İstanbul’da yaşamış bir evliya. Bu yazımızda Sultan III. Murat Han ile Nalıncı Baba arasında zuhur eden bir menkıbeye değineceğiz. Padişahın işi ne! Sultan Murat Han, bir sabah uyanmış. Biraz tedirgin, biraz endişeli, biraz heycanlı… Muhtemelen gece bir rüya görmüş. Rüyasında kendisinden bir şeyler istenmiş. Kim istemiş?…

Türk Dili Üzerine Değerlendirme

Türk Dili Üzerine Değerlendirme

Türk Dili Üzerine değerlendirme isimli bu yazımızda Türkçemizin ve dilin kültür üzerindeki etkilerine değindik, konuya başlarken Mehmet Kaplan hocanın dil tanımına yer vermeyi uygun gördük. İyi okumalar. Dil, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış gizli bir antlaşma sistemi, kendi kanunları içinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlık, seslerden örülmüş bir yapı, toplumsal bir kurumdur. Dil bir milletin…

Gussa Ne Anlama Gelmektedir?

Gussa Ne Anlama Gelmektedir?

Gussa kelimesi aslen Arapça bir kelime olup Türkçe, tasa, dert ve keder anlamlarına gelmektedir. Kelimenin Osmanlıca yazılışı bu şekildedir. gussa غصه Divan Edebiyatı şairlerimizden Şeyh Galip’in şiirlerinin dizelerinde; Yârabbî ne intizârdır buGeçmez mi nice rûzigârdır buDuysam ki ne şîvekârdır buHep (gussa) vü hârhârdır buVuslat gibi merâmı yok muşeklinde geçmektedir. Yine gussa kelimesi diğer Divan Edebiyatı şairlerimizden Eşrefoğlu Rumi’nin…

Harun Reşit ‘in Takvası

Harun Reşit ‘in Takvası

Hârun Reşit’in (rah.) kardeşi İbrahim bin Mehdi şöyle anlattı: “Bir gün Harun Reşid’in yanında idim. Aşçısını çağırdı ve “Yemek için hazırda deve etin var mı?” diye sordu. Aşçı da olduğunu söyledi. Yemek hazırlanıp getirildi. Harun Reşit etten ilk lokmayı ağzına atarken veziri Cafer Bermeki gülmeye başladı. Harun Reşid lokmasını çiğnemeyi bırakıp ona niye güldüğünü sordu….

Allah Dostlarına Korku Yoktur. İlahi Adalet

Allah Dostlarına Korku Yoktur. İlahi Adalet

Sevgili belgelerle tarih okurları bugün yazımda dünyevi meselelerden değil manevi, ilahi meselelerden bahsetmek istiyorum. zira içinde bulundugumuz günlerde maneviyata ve ilahi düşüncelere olan sevgi giderek azalmış dünyevi ve geçici sıkıntılar gözümüzde dallanıp budaklanmış. şairin dedigi gibi “Derdi Dünya Olanın Dünya Kadar Derdi olur.” peki sıkıntılarımızdan nasıl kurtulacagız ? bunun cevabını vermek zor, ancak nasıl başaçıkabiliriz…

Usta ve Şaşı Çırak: Mesneviden İbretlik Hikaye

Usta ve Şaşı Çırak: Mesneviden İbretlik Hikaye

Usta ve şaşı çırak mesneviden çok güzel bir hikayeyi sizlere ulaştırmak isteriz. Bir ustanın, şaşı bir çırağı vardı. Usta bir gün çırağından, içerideki depoya gidip raftaki şişeyi getirmesini istedi. Şaşı çırak depoya gitti. Rafa baktığında iki şişe olduğunu gördü. Dönüp ustasına gelerek, “Usta rafta iki şişe var. Hangisini getireyim?” diye sordu. Usta da, “Oğlum, o…