Vietnam Savaşı, Güneydoğu Asya’da güç dengeleri oyununun bir savaşı olup aslında soğuk savaşın Kore Savaşından sonra yaşanan ikinci sıcak çatışmasıdır.
Hiç değişmeyen savaş tarafları şunlardır: Kuzey Vietnam ve Doğu Blok’u ülkeleri (SSCB, Çin Halk Cumhuriyeti) bir tarafı oluştururken Güney Vietnam, ABD ve görünmeyen destekçileri ise karşı tarafı oluşturuyordu.
II. Cihan harbi öncesi Güneydoğu Asya bir diğer adıyla Çinhindi bölgesi (Vietnam, Kamboçya, Laos bölgesi) İngiliz ve Fransız sömürgesiydi. Japonya’nın II. Dünya savaşında mihver devletlerin yanında yer almasıyla Çinhindi bölgesi Japonya’nın eline geçmiş ve dengeler değişmişti.
Bölgede bitmeyen savaş devam ediyor komünist gerillalar ile milliyetçi Vietnamlılar arasında halen çatışmalar sürüyordu. 1954 Yılında komünist güçler tarafından Fransa yenilgiye uğratıldı. Sonrasında ise Vietnam, komünist yanlısı Kuzey Vietnam ile ABD yanlısı Güney Vietnam olarak (17. Paraleller sınır belirlenerek) bölündü.

Tarihler 1965 yılını gösterdiğinde ABD, Kuzey Vietnam’ı vurmaya başladı. ABD’nin burada gerekçesi şuydu: Maddox adlı gemisine Kuzey Vietnamlılar tarafından ateş açılmasıydı. Tabi ABD Kuzey’i bombalarken siyasi kişilerin infazını gerçekleştiriyor Vietnam adeta bir kaos ortamından kıyamet ortamına sürükleniyordu.
Kore Savaşı’nın benzeri bir tabloya sahip olan Vietnam Savaşı, 1975 yılında Kuzey Vietnam’ın Güney Vietnam’ın başkenti Saygon şehrine girmesi ile savaş sonra ermiş ülke tekrardan birliğine kavuşmuştu. Vietnam üzerinde oynanan dış devletlerin planları suya düşmüş ve ülke onların istedikleri gibi bölünmemişti.
Vietnam Savaşı ‘nın Sonucu
Sonuç olarak baktığımızda Vietnam, yaklaşık 1.5 milyon vatandaşını kaybetmiş ancak savaştan galip çıkmıştı. 1963 Yılında savaşa dahil olmasına rağmen ABD ise bilinen yaklaşık 60.000 askerini yitirmişti. ABD’nin Vietnam savaşı sonrası dünya üzerinde etkisinin azalmış ve kendi ülkesinde anti-amerikan akımı baş göstermişti. Savaş suçlarının ardı arkası kesilmeyen ABD’nin Vietnam bataklığına saplanması hem ekonomik hemde siyasi yenilgiyi bir arada getirmişti. Ek olarak ABD, Rambo adlı filmler ile dünya gündeminde gerçeği yansıtmayan bir Vietnam savaşını anlatmaya kalkıştı. Tabi ilerleyen günlerde filmde geçen kahraman ABD prestiji bir bir sarsıldı.
Vietnam devlet başkanı Ho Chi Minh savaş yıllarını şöyle anlatır: “Tüfeği olanlar tüfekleri, kılıçları olanlar kılıçları, kılıçları olmayanlar küçük çapa ya da sopalarıyla savaştı. Her mezra ve cadde birer kale, her insan bir savaşçı, her parti hücresi bir kurmay heyeti gibiydi. Zafer, çok büyük bedellerle, 13 milyon şehit, binlerce kayıp, yüzbinlerce yaralı ve sakatla (83 bin sakat, 8 bin felç, 30 bin kör, 10 bin sağır) kazanıldı.”
Blog yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için çok değerlidir.
- Konya Kapı CamiKapı Cami Konya’da 17. yy. Osmanlı mimari eserlerinden biridir ve tarihi Bedesten içinde yer almaktadır. Kapı Cami Tarihi Asıl adı İhyaiyye Cami ’dir. Konya kalesinin kapılarından At Pazarı kapısı yakınına yapıldığı için “Kapı Cami” olarak adlandırılmıştır. Kapı Camii günümüze gelene kadar 3 kez inşa edilmiştir. Cami ilk olarak 1658 yılında Mevlana Dergâhı Postnişinlerinden Pir Hüseyin …
- Sakarya Meydan Muharebesi’nin Önemi ve ÖzetiMilletimizin şahit olduğu yüzlerce savaştan biri olan Sakarya Meydan Savaşı Türk tarihindeki en önemli savaşlardandır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasını sağlayan Sakarya Meydan Muharebesi, Subaylar Savaşı olarak da bilinir. Sakarya Meydan Savaşı’nın Tarihteki Önemi Sakarya Meydan Muharebesi (23 Ağustos-13 Eylül 1921) Sakarya Meydan Muharebesi Kurtuluş Savaşı sürecindeki en önemli muharebelerden biri kabul edilir. Yunanlılar, Kütahya-Eskişehir Muharebelerini kazandıktan …
- Evliya Çelebi’nin Tanık Olduğu Beyin AmeliyatıEvliya Çelebi’nin Tanık Olduğu Beyin Ameliyatı Gezginimiz Evliya Çelebi, Viyana seyahati esnasında tanık olduğu bir beyin ameliyatını en ince ayrıntısına kadar okuyucuya resmeder. Buyurun hep beraber okuyalım. Kefereyi (kâfiri) dört ayaklı ipekli bir sedir üzerine yatırdılar. Başı Adana kabağı, burnu Mora patlıcanı gibi şişmişti. Hekimbaşı cümle kefereleri dışarı koğup mecruha (yaralıya) hemen safran gibi bir …
- Evliya Çelebi Nasıl Seyyah Oldu? Seyahat mi? Şefaat mi?Evliya Çelebi Nasıl Seyyah Oldu Seyahat mi Şefaat mi Dünyaca ünlü seyyahımız Evliya Çelebi’yi tanımayan yoktur. O yetmiş küsur ömrüne iki yüz elliden fazla şehir sığdırmayı başarmıştır. Seyyah Evliya Çelebi’nin gezdiği başlıca yerler arasında Anadolu, Suriye, Rumeli, Macaristan, Avusturya, Polonya, Almanya, Bosna-Hersek, Hollanda, Kırım, İran, Irak, Mısır, Habeşistan, Sudan ve Girit gelmektedir. Onun gezdiği bu …
Evliya Çelebi Nasıl Seyyah Oldu? Seyahat mi? Şefaat mi? Devamı »
- 802 Mührü İhtiva Eden Mühür Veritabanı Hizmete Sunuldu802 Mührü İhtiva Eden “Mühür Veritabanı” Hizmete Sunulmuştur. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının Kataloglama Birimi resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada; Katalog biriminin hazırladığı 802 mührü ihtiva eden “Mühür Veritabanı” hizmete sunulmuştur. şeklinde duyurdu. Devam eden açıklamalarda; “Yazma eserlerin muhtelif unsurları hakkında çalışmalar yürüten kurumumuzun müstakil çalışma alanlarından biri de yazma ve matbu eserlerde geçen şahıs, …
802 Mührü İhtiva Eden Mühür Veritabanı Hizmete Sunuldu Devamı »
- Eskiçağın Bölümleri Nelerdir?Eskiçağ Tarihi Kavramı: “İnsanlık tarihinin en eski gelişme evresi olan ve kalıcı etkileri öncelikle yazının bulunması, kent uygarlığının oluşması, devlet kavramı ve teşkilatının gelişmesi ve güçlü bir zihinsel kültürün ortaya çıkması gibi noktalar üzerinde yoğunlaşan Eskiçağ tarihi, esas itibariyle Akdeniz ve Önasya kültür çevrelerinin ve bu kültür çevreleriyle doğrudan ilişki halinde bulunan komşu bölgelerin yazı …
- Cumhuriyet Döneminde Türkçe ÖğretimiCumhuriyet dönemine, genel Türk tarihi açısından ele aldığımızda, bir nevi inkılaplar devri diyebiliriz. Haliyle yapılan inkılaplardan Türk dili de nasibini almış ve 1928 yılında alfabe değişikliğine gidilerek Türk dili, latin alfabesi ile tanışmıştır. Latin alfabesini benimsemeden önce Cumhuriyet döneminde Türk dil için çalışmalar başlatılmış ve 1924 yılında yürürlüğe giren Tevhid-i Tedrisad Kanunu[1] ile Türkçe, eğitim …
- 15 Mayıs 1919 İzmir’in İşgaliI. Dünya Savaşı sonunda yorgun düşen Osmanlı Devleti adeta iştahları kabartan büyük bir pasta haline gelmişti. Pastadan pay almak isteyen devletler sıraya girmiş, Yunanlılar ise hayalini kurdukları megali idea için fırsat bulmuşlardı. İşgal için tüm şartlar nerdeyse sağlanmıştı. Yunanlılar için ilk hedef İzmir’in İşgali idi Paris Barış Konferansı(18 Ocak 1919) Savaş sonrasında galip devletlerin kaybeden …
- Sivas Kongresi ve Heyet-i TemsiliyeSivas Kongresi, 4 Eylül 1919 günü Sivas Lisesi salonunda çalışmalarına başladı. Kongrenin ilk oturumunda Mustafa Kemal Paşa, açılışta genel olarak ülkenin durumunu izah etmişti. Osmanlı Hükümeti’nin ve İngilizlerin tüm baskı ve engellemelerine karşın Kongre 11 Eylül 1919 günü sekizinci oturumunu tamamlayarak sona erdi. Kongre çalışmalarından sonra on maddeden oluşan bir beyanname yayınlandı. Buna göre; Sivas …
- Erzurum Kongresi ve Heyet i TemsiliyeAmasya’dan Erzurum’a hareket eden Mustafa Kemal Paşa, 3 Temmuz günü Erzurum’da halk tarafından büyük coşkuyla karşılandı. Kazım Karabekir Paşa ile görüşen ve resmi görevinden ayrılan Mustafa Kemal Paşa, kongre hazırlıkları ile ilgilendi. Kongre 23 Temmuz’da dualar ile çalışmasına başladı ve 7 Ağustos Perşembe günü sona erdi. Kongre’de kabul edilen tüzük ile Mustafa Kemal’in başkanlığında dokuz …
Eyvallah kardeşim
🙂 Keyifli okumalar…
Ağzına, diline ,kalemine ve yüreğine sağlık. Başarılar dilerim canım. Allah’a emanet ol.
Çok teşekkür ediyorum öğretmenim. 🙂