Halkalı Ziraat Mektebi 1892

Halkalı Ziraat Mektebi 1892

Halkalı Ziraat Mektebi, İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde bulunan günümüzde Sabahattin Zaim Üniversitesi bünyesinde bulunan bir Osmanlı okuludur. Yapının tarihçesine geçmeden önce Osmanlı Devleti’ndeki eğitim modernleşmesinden kısaca bahsetmek gerekir. Osmanlı Devleti, Sultan III. Ahmed Dönemi’nde ,Ahmed Refik’in tabiriyle “Lale Devri” (Ahmed Refik, 1331), başladığı yenileşme hareketlerini sonraki dönemlerde de devam ettirmeye çalışmıştı. Sultan III. Ahmed’in yeğeni Sultan…

Dunkerque Muharebesi ‘’Mucizevi Kurtuluş’’
|

Dunkerque Muharebesi ‘’Mucizevi Kurtuluş’’

Dunkerque muharebesi, Fransa Cumhuriyeti ile Nazi Almanya’sı arasında derin izleri olan 26 Mayıs–3 Haziran 1940 tarihlerinde yaşanmış bir savaştır. Bilindiği üzere birinci cihan harbinden mağlup ayrılan Almanya, antlaşmaların getirdiği sert maddeleri kaldıramamış ve dönemin siyasi partisi tarafından yürütülen politikalar sonucu komşusu Polonya’ya saldırarak resmen ikinci dünya savaşını başlatmıştı. Polonya’nın kaderinden mi bilinmez ama öyle bir…

HOŞGÖRÜ VE TÜRKLER

Sözlerime siz kıymetli okuyucularımızı selamlayarak başlamak istiyorum. Değerli Atalarımızın’da söylediği gibi “Önce selam, sonra kelam”. Her ne kadar yazım kurallarına hürmet edip, başlıkta ayrı yazmış olsak bile Türk Milleti ve hoşgörü ayrılmaz iki değerdir. Milletimizin hoşgörüsü dünya milletleri arasında dahi dilden dile dolaşmaktadır. Nitekim Ruslara mağlup olarak Türklere sığınan İsveç kralı Demirbaş Şarl hakkımızda şöyle…

“Hayat kaybettiğin yerden başlar” mı ???

Geçen gün instagram hesabıma bakınırken yeni çıkan bir kitap ismi gördüm, “Hayat kaybettiğin yerden başar”. Gerçekten de hayat kaybettiğimiz yerden mi başlıyor, kaybedene kadar hiç yaşamadık mı sayılıyor yada yaşadıklarımız kaybedene kadar yanımıza kar mı kalıyor peki biz başlayana kadar kaç kere kaybediyoruz? Kaybetmek ne kadar ağır bir kelime değil mi, insana bir yanlızlık, bir…

Amerikan Demokrasisi – I

Amerikan Demokrasisi – I

Amerikan demokrasisi öncesi ABD için en büyük kavramlar sorulduğunda cevap: Demokrasi ve özgürlük. Bunlar Amerika Birleşik Devletleri’nin dünya için savunuculuğunu kimselere bırakmadığı kavramlar. Peki bu büyük özveriyi sürdürmek için Amerika’yı ne motive ediyor ve amaç gerçekten yeryüzüne özgürlük ve demokrasiyi yerleştirmek gibi büyük bir erdem mi? Konumuza bu temel düşünce üzerinden başlayalım öyleyse; II. Dünya…

Çanakkale Hatıra Künyesi Nereden Alınır

Çanakkale Hatıra Künyesi Nereden Alınır

Çanakkale hatıra künyesi nereden yapılır. 18 Mart Çanakkale şehitlerinin anısına dijital olarak hatıra künyesi nasıl yapılır ve nereden alınır? 18 Mart Çanakkale hatıra künyesi oluşturma ekranı okuyucular tarafından araştırılıyor. Bu sene 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümü ve Şehit Anma Günü’ne gelinmesiyle “Çanakkale Dijital Savaş Künyesi” gündeme geldi. Çanakkale şehitleri anısına hatıra künye oluşturulabilecek. Peki 18…

Enver Paşa-Mehmetçiğin Enveri-4

Sevgili okurlar Enver Paşa serimizin son bölümü ile karşınızdayız. İyi okumalar. Kumandanın müsaadesiyle Hasan Ağa atını askerin ortasına sürdü. Söze başladı:             -Merhaba Erzurum yiğitleri, kahraman çocuklarım. Askerin hiçbir lisandan “merhaba baba” demesi, makam-ı ihtiramda ayağa kalkması pek ulvi, kutsi bir şey idi. Hasan Ağa başını şarka doğru salladı, eliyle işaret etti.             “İçinizde kadınını,…

Enver Paşa-Mehmetçiğin Enveri-3

Enver Paşa Trablusgarp Harbi’nde Fakat Hasan Ağa’nın zehirli düşüncelerine su serpen, onu teselli eden bir şey vardı. Enver Bey Araplarla, askerimizle birlik olmuş İtalyanlara hücum yapıyormuş.             Demek ki Hasan Ağa’nın “Enver’i” yine Trablus çöllerinde idi. Şu halde İtalyanlar bu kitle-i mevcudun karşısında ne yapacaklardı. Trablusgarp muharebelerine, hücumların muvaffakıyetine dair havadisleri kâmilen okuttu. Hem soyundu,…

Enver Paşa-Mehmetçiğin Enver’i

Sevgili okurlar, 1916 senesinde yazılmış olan bu hikayeyi beş bölüm şeklinde sizlerle buluşturacağım. Umarım okurken keyif alırsınız. İyi okumalar. Enver Paşa ve Resneli Niyazi Bey hakkında güzel bir hikaye… Hikayeyi Yazan Hakkında Kısa Bilgi H. Cemal Edirneli tarafından kaleme alınan bu kısa öykünün Erzurum’da İttihatçı bir köy eşrafı tarafından ülkenin İkinci Meşrutiyet sonrası başından geçen…