Bayraktar TB2 Hava Araçlarının Tarihe Geçmesi

Baykar Bayraktar TB2 isimli hava araçları 29 Nisan 2014 tarihinde ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmesiyle Türkiye’ye ait insansız silahlı havacı olarak adını tarihe yazdırmayı başardı.

Türkiye’nin Gururu İHA, SİHA Araçları

Söz konusu cihazların adı Baykar Bayraktar TB2 olarak geçse de bizler daha çok bu isim yerine adını SİHA ve İHA olarak biliyoruz. Tarihe geçen bu hava araçları Türkiye merkezli olan Baykar Savunma tarafından üretiliyor. Baykar Bayraktar TB2 test aşamalarının ardından başarılı uçuş gerçekleştirmesi neticesinde 2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine girişi sağlandı. İnsansız hava araçlarının temel mantığı bir drone benzerlik gösterse de benzer özellikleri sadece insansız olmaları denebilir. İHA, SİHA savaş için tasarlanan mühimmat yüklü hava araçlarıdır. Özel yazılımları sayesinde uzaktan koordine edilip rahatlıkla verilen komutları yerine getirebiliyor. Özellikle bünyesinde barındırdığı mühimmatları ve istenen hedefi %100 isabetli vurması onu drone hava aracından rahatlıkla ayırıyor. 24 saat aralıksız uçuş gerçekleştirmesi ise Baykar Bayraktar TB2’nin diğer bir özelliği.

Türkiye’de başarılı bir şekilde tasarlanıp dizayn edilerek seri üretime geçirilen Baykar Bayraktar TB2’ler başarılı uçuşlarının ardından çoğu dış ülkelerin de dikkatini üzerine çekti. Birim maliyeti 6 Milyon $ olan söz konusu cihazların talep görmesi nedeniyle isteyen ülkelere satışı gerçekleştirildi. Savaşlarda ve çatışmalarda kilit nokta rolünü üstüne alarak isabetli atışlarıyla Türkiye’nin başarılı sanayi teknolojisini bir kez daha kanıtladı.

Baykar Bayraktar TB2’nin Mimarı: Selçuk Bayraktar

Selçuk Bayraktar

İHA’ların mimarı Baykar Savunma Teknik Müdürü olan Selçuk Bayraktar‘dır. Selçuk Bayraktar 1979 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Başarılı eğitim hayatı Sarıyer İlköğretim Okulu’nda başladı. İlköğretim bittikten sonra Robert Koleji’ne devam etti. 1997 yılında ise İTÜ(İstanbul Teknik Üniversitesi) elektronik ve haberleşme mühendisliğine başladı. ABD’de yer alan Pennsylvania Üniversitesi’ne staj başvurusu kabul edildi ve burada stajını tamamladı. Staj esnasında aldığı burs teklifi ile aynı üniversitede insansız hava uçakları üzerine yüksek lisans yaptı.

İkinci yüksek lisansını Massac Husetts Teknoloji Enstitüsü’nde yaptı. Başarılı işlere imza atan Selçuk Bayraktar eğitiminin son bulmasıyla 2007 yılında tekrar Türkiye’ye dönüşünü gerçekleştirdi. O sırada Türkiye’nin halihazırda başlamış olduğu Türkiye tarihine geçen İnsansız Hava Araçları Projesi’ne dahil oldu. Bu cihazların gömülü yazılım, elektronik, donanım ve diğer alanlarına da dahil olarak projede kilit nokta olmayı başardı. Baykar Bayraktar TB2’nin kontrol sisteminin, Baykar mini İha ve Türkiye’nin ilk taarruz hava aracı olan Akıncı’nın tasarımında başarılı görevleri üstlendi. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile evli olan Selçuk Bayraktar ardı arkası kesilmeyen başarılı hayatı “Karabağ Nişanı” ödülü ile taçlanarak insansız hava araçları çalışmasıyla adından sıkça söz ettirmeyi başardı.

Baykar Bayraktar TB2’nin Görev Aldığı Yerler

Türkiye’de üretilip dış ülkelere satışı gerçekleştirilen Baykar Bayraktar TB2(Taktik Blok 2), Türkiye dışında da şuana kadar bir çok görevi üstlendi. Başta Türkiye’nin yapmış olduğu Pençe operasyonu, Yakın bir tarihte gerçekleşen Suriye iç savaşları ve Libya iç savaşlarında kullanıldı. Azerbaycan tarafından 2020 Dağlık Karabağ savaşı esnasında aktif bir şekilde kullanıldı. Katar Silahlı kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri, Fas Silahlı kuvvetleri, Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri Baykar Bayraktar TB2’leri bünyelerine dahil etti. Savaş ve çatışma operasyonlarında dış ülkeler tarafında tercih edilen ve fazlaca talep gören TB2’ler toplam uçuş saatinin 400.000’i geçmesiyle havada en uzun süre uçuş yapan Türk yapımı İHA, SİHA aracı unvanına layık görüldü.

TB2’nin Dağlık Karabağ’daki Rolü

2020 yılında Azerbaycan Türkiye’den Baykar Bayraktar TB2 alacağını duyurmasının ardından TB2’leri hemen bünyesine dahil ederek o sırada gerçekleşen Dağlık Karabağ Savaşı esnasında kullandı. Ermenistan Devleti ile Karabağ’da çekişmede olan Azerbaycan TB2’ler sayesinde Ermenistan’ın büyük zayiat vermesine neden oldu. Ermenistan’a ait 118 topçu, 3 adet balistik füze, 56’ya yakın BM-21 Grad(Sovyet çok namlulu roketatar), 1 adet roketatar sistemi, 12 zırhlı savaş aracı, ortalama 178 askeri kamyon, 3 adet hava savunma sistemi olmak üzere Azerbaycan tarafından kullanılan Baykar Bayraktar TB2’lerin müdahalesi sonucunda imha edildi ve Ermenistan’a yaklaşık olarak 1 milyar $ hasarı sadece TB2’ler verdi.

TB2’lerin Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki Rolü

Ukrayna 2019 tarihinde Baykar Bayraktar TB2’den 6 adet, TB2’lerin başarılı uçuşlarını görmelerinin ardından 5 adet daha alarak cihazları kullanmak üzere bünyesine kattı. Rusya-Ukrayna savaşı başladığında TB2’ler Ukrayna tarafından aktif bir şekilde kullanıldı. Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Ukrayna için önemli rolü olan TB2’lere Ukrayna “Bayraktar” isimli şarkıyı ithaf etti.

Sonuç Olarak İHA, SİHA

Türkiye’nin Selçuk Bayraktar öncülüğünde yapmış olduğu insansız hava araçları, günümüzde Türkiye ve başarılarından ötürü Dünya tarihine adını yazdırmayı başardı. Türkiye üretilen cihazlar bir çok devletin bünyesine katılmasıyla beraber bu satış oranının zamanla daha da artacağı öngörülüyor. İHA, SİHA gelişmeye ve savaş stratejilerini de aynı oranda geliştirmeye devam etmekte olup, başarılarına başarı katacağı çok aşikar.

  • Yorumunu ekle