Teravih Ne Anlama Gelmektedir? Teravih Namazı Kaç Rekâttır? Teravih Namazının Hükmü Nedir? Teravih Namazı Evde Kılınabilir mi?
Teravih Ne Anlama Gelmektedir? Teravih Namazı Kaç Rekâttır? Teravih Namazının Hükmü Nedir? Teravih Namazı Evde Kılınabilir mi? Ramazan ayına gireceğimiz bu son günlerde merak edilen sorular bunlar.
Teravih Namazı Nedir?
Teravih, lügatte ‘’rahatlatmak, dinlendirmek’’ manasına gelen terviha kelimesinden türemiştir. Teravih Namazı, Müminlere yani inanlara tahsis edilen bir armağan olan Ramazan Ayınını her gecesi yatsı namazına müteakiben kılınan bir namazdır.
Teravih Namazı Kaç Rekâttır?
Teravih namazı ramazan günlerinde yatsı namazının ardından 20 rekat olarak kılınıyor. Ayrıca her iki rekatta bir selam vermek daha faziletli ve her selamdan sonra salavat getirmek ayrıca sevap olarak kabul edilmektedir.
Teravih Namazı’nın Hükmü Nedir?
Teravih, sünnet bir namazdır. Yani kılınması Peygamberimizce tavsiye edilen bir namazdır.
Teravih’in Hükmünü Anlatan Bir Kıssa
Peygamber Efendimiz, Teravih kılmış, Ashâb-ı Kirâm da ona tâbî olarak cemaatle kılmışlardır: Hz. Ayşe şöyle anlatır: “Bir gece Resûlullah Efendimiz mescitte Teravih namazını kıldı. İnsanlar da ona tâbî olarak namaz kıldı. İkinci gece yine kıldı, o gece cemaat çoğaldı. Daha sonra üçüncü veya dördüncü gece cemaat toplandı, fakat Resûlullah Efendimiz mescide çıkmadı. Sabah olunca: «‒Gece toplandığınızı gördüm, ama Teravih namazının size farz kılınmasından korktuğum için çıkıp size teravih kıldırmadım.» buyurdular. Bu hâdise Ramazan’da olmuştu.” (Muvatta’, es-Salâtü fî Ramadân, 1. Krş. Buhârî, Terâvîh, 1, Cuma, 29; Müslim, Sıyâm 59, Müsâfirîn, 177; Ebû Dâvûd, Ramadân, 1/1375)
Teravih Namazı Evde Kılınabilir mi?
Teravih, çeşitli sorunlar sonucu evde kılınabilir. Ama Teravih’in esasında cemaatle kılınması tavsiye edilen ve cemaat ile kılınması daha faziletli olan bir namazdır. Günümüzde yaşadığımız sorunlar ve salgın hastalık neticesinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından evde kılınması caiz kabul edilmiştir.
Teravih Namazını Destekleyen Hadisler
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu: “Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân 37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.)
Peygamber Efendimiz buyurur: “Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (terâvîh) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mâce, Salât, 173)