|

İlk Oruç Ne Zaman Tutulacak 2024? İlk İftar Hangi Gün?

Puan Ver

İlk oruç ne zaman tutulacak 2024? İlk İftar Hangi Gün? Oruç Kimlere Farzdır? Orucun Farzları Nelerdir? Orucun Sünnetleri Nelerdir? Orucun Faydaları Nelerdir? Orucun Fidyesi Ne Kadar 2024? Orucu Bozan Durumlar Nelerdir? Orucu Bozmayan Durumlar Nelerdir? Orucun Çeşitleri Nelerdir? Oruç Tutmanın Yasak Olduğu Günler? Oruç Ne Zaman Bitiyor? Oruç İle İlgili Ayetler Hangileri? Oruç İle İlgili Hadisler?

Oruç Nedir? İlk Oruç Ne Zaman Tutulacak 2024? İlk İftar Hangi Gün?

Oruç kelimesi Farsça’daki ruze sözcüğünün Türkçeleşmiş halidir. Arapçası savm ve sıyamdır. Sözlükte imsak vaktinden iftar vaktine kadar, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir. İslam dininin beş şartından biridir. 11 Mart 2024 Pazartesi günü başlıyor. Aynı günün akşamına ilk iftar yapılacaktır.

Oruç Kimlere Farzdır?

Orucun bireye farz olması için üç şart lazımdır. Bunlar :

  1. Müslüman olmak
  2. Akıllı olmak
  3. Ergenlik çağına gelmiş olmak

Orucun Farzları Nelerdir ?

  • Niyet etmek
  • Orucu bozan şeylerden kaçınmak

Orucun Sünnetleri Nelerdir?

  • Sahur yapmak
  • İftarı geciktirmeden acele yapmak
  • İftar duası okumak
  • İftarı hurma veya su ile yapmak
  • Gusül abdesti almak lazımsa imsak vaktinden önce gusül almak
  • Yakınlara veya ihtiyacı olanlara yardım etmek
  • Kur’an-ı Kerim okumak
  • Ramazanın son on gününde itikafa girmek

Orucun Faydaları Nelerdir?

  1. Ahlakımızı güzelleştirir
  2. Kötülüklerden korur
  3. Merhamet duygularını geliştirir
  4. Sağlığı korur
  5. Nimetlerin kıymetini öğretir
  6. İnsana sabırlı olmayı öğretir

Orucu Bozan Durumlar Nelerdir?

Niyetli olduğunu bilerek yemek içmek ve cinsel ilişkide bulunmak orucu bozan durumlardır.

Orucu Bozmayan Durumlar Nelerdir?

Niyetli olduğunu unutarak yemek içmek ve cinsel ilişkide bulunmak orucu bozmayan durumlardır.

Orucun Fidyesi Ne Kadar 2024?

Fidye sözcüğü Arapça’da bir kişiyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel anlamındadır. Oruçta fidye, ölüme kadar ki her gün güçten düşen yaşlılar ve hastaların tutamadıkları her bir oruç için bir fakiri doyurabilecek fidyeyi ramazan ayı başında ya da sonunda para veya mal olarak vermesidir. Oruçta fidye miktarı bir yoksulun doyumu yani bir kişinin bir gün içinde doyacağı iki öğün olarak kabul edilip bunun da fitre miktarıyla aynı olduğu kabul edilmektedir.

İlk Oruç Ne Zaman tutulacak

Orucun Çeşitleri Nelerdir?

Beş çeşit oruç vardır.

  1. Farz oruçlar : Ramazan ayında tutulan ve bu ayda tutulmayan orucu başka günlerde kaza etmek ve keffaret oruçları.
  2. Vacip oruçlar : Adak oruçlarıyla bozulan nafile oruçları kaza etmek.
  3. Sünnet oruçlar : Muharrem ayının 9. gününü 10. günüyle ya da 10. gününü 11. günüyle birlikte niyetli olmak.
  4. Müstehab oruçlar : Kameri ayların 13,14 ve 15. günleriyle haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri ve Şevval ayında atlı gün niyetli olmak.
  5. Mekruh oruçlar : Bu oruçlar iki kısımdır. 1.Tenzihen mekruh : Muharrem ayının sadece 10. günü ile yalnız Cuma ve yalnız Cumartesi günleri, senenin tamamını niyetli geçirmek ve iftar etmeden bir günün orucunu diğer güne bağlamak. 2. Tahrimen mekruh : Ramazan bayramının ilk günü ile kurban bayramının dört günü niyetli olmak.

Oruç Tutmanın Yasak Olduğu Günler?

Şöyle ki bayram günleri, kadınların hayız ve nifas halinde niyetli olmaları, aşure, nevruz ve mihrican günleri, sadece cuma günü ya da sadece cumartesi günü ve iki ya da daha fazla günü iftar etmeden birbirine eklenen günler niyetli olmak yasaktır.

Oruç Ne Zaman Bitiyor 2024?

9 Nisan 2024 Salı günü bitiyor.

Oruç İle İlgili Ayetler Hangileri?

  • Bakara suresi, 183 – 184 – 185 – 187 – 196
  • Nisa suresi, 92
  • Maide suresi, 89
  • Mücadele suresi, 4

Oruç İle İlgili Hadisler?

“Oruç bir kalkandır. Oruçlu bir kimse kötü söz söylemesin, cahillik yaparak hiç kimseye de sataşması! Eğer herhangi bir kimse kendisiyle dövüşmeye yahut sözlü sataşmaya kalkarsa, ona iki defa ‘Ben oruçluyum’ desin. Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Yüce Allah katında misk kokusundan daha temizdir. Yüce Allah : ‘Oruçlu kimse yemesini, içmesini ve cinsi arzusunu benim için terk eder. Oruç, (riya karışmadan) doğrudan doğruya bana yapılan bir ibadettir. Onun ecrini de ancak ben takdir ederim. Halbuki diğer iyi amellerin karşılığı on misli ile ödenir.” (Buhari, Savm 2, Tevhit 35)

“Cennette er-Reyyan denilen bir kapı vardır. Kıyamet gününde bu kapıdan sadece oruç tutanlar girer; o kapıdan onlardan başka kimse girmez. Orada; ‘ Oruç tutanlar nerede?’ denilir. Oruç tutanlar kalkar ve o kapıdan girerler; o kapıdan onlardan başka kimse girmez. Onlar girdiği zaman kapı kapatılır, artık bu kapıdan hiç kimse içeri giremez.” (Buhari, Savm 4)

“Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’nde kalkar ibadet ederse, geçmiş günahları onun lehine mağfiret olunur. Her kim de ramazan orucunu inanarak ve mükafatını sadece Allah’tan umarak tutarsa, onun geçmiş (küçük) günahları bağışlanır.” ( Buhari, Leylet’ü-kadr 1)

“Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi terk etmezse, o kimsenin yemesini içmesini terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur (o kimsenin yemesini içmesini terk etmesine değer vermez).”(Buhari, Savm 8, Edeb 51)

“Yüce Allah, ‘Oruç dışında Ademoğlunun işlediği bütün ameller kendisi içindir. Oruç ise benim içindir. Onun mükafatını da ancak ben takdir ederim.’ buyurdu. Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu günde kötü söz söylemesin, hiç kimseye sataşmasın. Eğer ona biri kötü söz söylerse ya da fiili olarak sataşırsa ‘ben oruçlu bir kimseyim’ desin. Muhammed’in nefsi elinde olan(Allah)a yemin olsun ki oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha temizdir /hoştur. Oruçlunun sevindiği iki sevinç anı vardır: Birincisi orucunu açtığında sevinir ; ikincisi de Rabbi ile karşılaştığında orucunun mükafatıyla sevinir.”( Buhari, Savm 2, Libas 78, Tevhid 35,50)

“Kim evlenmeye güç yetirirse evlensin. Çünkü evlenmek, gözü harama kaymaktan ve kişiyi zinaya düşmekten en iyi koruyandır. Kimin evlenmeye gücü yetmezse oruç tutsun. Çünkü oruç, sahibi için şehvet kırıcıdır.”(Buhari, Savm 10, Nikah 302)

Blok yazımı okuduğun için müteşekkirim. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle…

Similar Posts

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir