Ilgaz Anadolu’nun Sadece Yüce Bir Dağı Mı?

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında pay sahibi ve günümüz kış turizminde büyük önemi olan ve sadece “Ilgaz Anadolu’nun sen yüce bir dağısın” dizileriyle bilinen Çankırı ilimizin güzide ilçesi Ilgaz ile ilgili bir yazı yazacağım. Bu büyük öneme sahip ilçe olan ILGAZ ANADOLUNUN SADECE YÜCE BİR DAĞI MI?

Tarihçesi
İlçeye ilk yerleşip bu toprakların üzerine şehir devleti kuran Prota-Hititlerdir. Prota-Hititler gününüz Ilgaz ilçesinin Eskice köyü civarında devletlerini kurmuşlardır. Ancak milattan önce 1300’ ler de kökeni orta Asya olan diğer Hititler Doğu Anadolu üzerinden Anadolu’ya geçerek var olan Prota-Hititlerin egemenliklerini ellerinden almıştır. Zamanla içlerindeki Prota-Hititleri eriten orta Asya kökenli Hititler Anadolu’da muazzam bir medeniyet ve egemenlik kurmuşlardır. Fakat milattan öne 1200 deki Dorr istilasına yenik düşmüş bu olay Anadolu’da karanlık devir adı verilen dönemin başlamasına yol açmıştır. Bundan sonraki dönemlerde Kafkas bölgesinde varlık gösteren Kimmerler bu bölgeyi istila etmeye kalkışmış olmasına rağmen batıdan gelen Lidyalılar buna izin vermemiştir. Milattan öce 546 yılında Ilgaz ve çevresindeki bölge bütün olarak Persler tarafından ele geçirilmiştir. Milattan önce 330 yıllarında bölgenin Büyük İskender tarafından ele geçirilmesinden sonra ilçe tarihi gün yüzüne çıkmıştır.


Neden Ilgaz?
Ilgaz’ın bilinen ilk adı “Olgassys”dir . Fakat tam olarak hangi dilde olduğu bilinmemekle beraber Paflagonca veya çok daha eski bir kelimenin Yunan dilindeki uydurulmuş hali olduğu düşünülmektedir. Şimdiki adını ilçenin yakınlarındaki Ilgaz Dağlarından almış olsa da antik çağda Climata veya Kimistene diye adlandırılan bölgede olduğu için böyle bilinirdi. Anadolu’nun türkleşmesi sayesinde Osmanlı İmparatorluğunun sonuna kadar bu bölge Koçhisar-ı Bala olarak adlandırılmıştır. Hatta bir rivayete göre Kastamonu’ya şapka devrimi için giden Ulu önder Atatürk, bölgeden geçerken uğramış ve isminin Ankara’daki ilçeyle aynı olmasından ötürü yaşanacak sıkıntıları engellemek amacıyla bölgenin isminin değiştirilmesi talimatını vermiştir.

Tarihi İstiklal Yolu
İnebolu limanından alına cephanenin Kastamonu ve Çankırı’yı aşarak Ankara’ya getirilmesi amacıyla açılan, Kurtuluş Savaşımızın başarıyla sonuçlanmasını sağlayan yol İstiklal Yolu’dur. Ilgaz bu yol üzerinde adeta bir durak ve ikmal bölgesidir. Bu yol üzerinde nice kahramanlık hikâyeleri yazılmıştır. Şerife bacı, Halil Ağa, Eksikli Salih, Şakir Ağa ve nice ismi bilinmeyen kahramanlar…
Yöre İnsanı ve Yöresel Yemekler
Her yerde duyduğumuz Anadolu’nun sıcakkanlı anaç insanlarına Ilgaz halkı büyük bir örnektir. Paylaşmayı seven ve özellikle misafiri el üstünde tutan bir yaklaşımları vardır.

Perişka ve keşkek başlıca yörenin ünlü yemekleridir. Perişka bir tür hamur yemeğidir yoğurt ve tereyağı sosuyla yenilebilir. Keşkek ise bir buğday türünden yapılır içine et, yağ ve su konularak toprak kapta pişmeye bırakılır. Bu yemek öyle meşhurdur ve sevilir ki evlerin bahçesinde ocaklar vardır ve yöre kadınları haftada en az 1 kez bu yemeği yapar.
Ilgaz da Nerelere Gidilir
Ilgaz’ın bol oksijenini ve yeşil bitki örtüsünü bilmeyen yoktur. Yeşilin tadını çıkarmak için Kırkpınar yaylası ve Kadın çayırı yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Yeşil ve mavinin buluştuğu Kırkpınar yaylasında ise Kırkpınar Gölü görenleri cezbeden bir görüntüye sahiptir. Kadın çayırı tabiat parkı ise yazın ayrı kışın ise apayrı güzelliktedir. Çam ağaçlarının arasında mükemmel bir doğa keyfi arıyorsanız bu yer tam size göre. Ayrıca doğayla iç içe olmayı sevenler için bungalov tarzı evlerde de konaklama yapılabilir.
Ayrıca şunları da unutma :
- Ilgaz çarşıda alışveriş yapabilirsin. Yöresel ürünleri kaçırma.
- Kesinlikle bahsedilen yemeklerden tatmalısın.
- Yoruldun mu ? O zaman 416 Cafe Bistro da güzel bir kahve ile günün yorgunluğunu üzerinden atabilirsin

Ilgaz İçin Kış Turizmi
Ilgaz ilçesinin bulunduğu coğrafi konum açından bölge kış aylarında yoğun kar yağışı alır. Yılın ilk karı genellikle ekim aylarında yeryüzüne iner. Bölgenin bulunduğu ortamda yeryüzü şekilleri dağlık ve engebeli olmasından dolayı kış turizmi için oldukça ideal bir bölgedir. Yıldıztepe kayak merkezi Kadın çayırında bulunan kış sporları yapılan bir yerdir. Kış sporları dışında kros, dağ yürüyüşü, dağ bisikleti, izcilik, kampçılık gibi aktiviteler için de uğrak noktasıdır. Ayrıca Yıldıztepe kayak merkezinde telesiyej sistemi de bulunmaktadır. Telesijin doruk noktasında kafeteryalar bulunur. İsterseniz telesiyejle doruk noktasına çıkıp uygun pistlerle kayak yapabilir veya kafelerde sıcak bir içecekle soba başında manzaranın tadını çıkararak ısınabilirsiniz. Kayak öğrenmek isteyenler içinse her zaman kayak hocaları görevde olur. Saatlik ücretlerle kayak kiralayabilir, satın alabilir ya da kızak kiralayıp keyfinize bakabilirsiniz.

Bir başka kayak merkezi ise Ilgaz dağı milli parkıdır. Karaçam, kızılçam, köknar ağaç türlerinden meydana gelen bitki örtüsü insana adeta cennetteymiş hissi yaratır. Zengin bitki örtüsünün meydana getirdiği şartlar kurt, ayı, tilki, karaca, geyik gibi yaban hayvanlarına yaşama imkânı verir. Ayrıca birçok endemik türe de ev sahipliği yapar. Yıldıztepe de olduğu gibi teleferik ve kayak imkânlarına burada da ulaşabilirsiniz.
Peki siz daha önce hiç Ilgaz’a gittiniz mi? Eğer gitmediyseniz yol tarifi aşağıdadır.