Carullah Bin Süleyman Cami, Manisa ilinin Kula ilçesine bağlı Emre köyünde bulunmaktadır.
Cami, hicri 954 yılında (1547-1548) inşa edilmiştir. Klasik Anadolu camilerine kıyasla Carullah Bin Süleyman Camisini diğer camilerden ayıran husus iç motifleridir. Dışarıdan herkese göre normal bir camii olarak gözükse de son cemaat mahfilinde bizleri derin motifler ve çok şaşırtıcı olarak gemi motifleri karşılıyor.

Tapduk Emre türbesine yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan camii, etrafındaki kalıntılar ve halen zamana meydan okuyan yapıtlarıyla buranın önceden bir külliye, ilim merkezi olduğunu bizlere gösteriyor.
Caminin iç ve dış kısımlarında bulunan çeşmeler halen daha akmakta ve köylünün su ihtiyacını gidermektedir. Ayrıyeten yan kısmında ise 16. Yüzyıla ait hamam kalıntısı vardır.
İçeriyi anlatmadan önce camii kapı kemerinde yazan yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum; ‘’Bu şerefli cami ve yüce makamın banisi, güzellikler ve hayırlar sahibi Carullah bin Süleyman’dır. Sene 954.’’

Carullah Bin Süleyman Cami içerisine girdiğimizde küçük ancak insanı rahatsız etmeyen bir hava akımı ile bizleri karşılıyor. Bu hava akımı sayesinde dışarısı sıcak olsa dahi Müslümanlar rahat bir şekilde ibadetlerini yerine getiriyorlar. Bunun dışında camiinin küçük pencereleri ile içerisi güneş ışığını iyi bir şekilde almakta ve bizlere aydınlık bir ortam sunmaktadır.
Başınızı hafif yukarı kaldırdığınızda muhteşem kubbe işlemeleri ile göz göze geliyor ardından kubbeyi çepeçevre saran Bakara Suresi 255. Ayeti olan Ayet el Kürsi’nin yazıldığını görüyorsunuz.

Camii içerisinde bulunan kitabede Carullah Bin Süleyman Camiinin işlemelerini miladi 1821 yılında Şeyhzade Abdurrahman Efendi’nin yaptığını öğreniyoruz. Ayrıca Osmanlı döneminde Anadolu’ya çivi çakılmadığını söyleyen şahıslara da bu eserlerle bir bir ders verildiğini görüyoruz.
Carullah Bin Süleyman Cami ‘nin Muhafaza Ettiği Kula Redif Sancağı

Son olarak I. Cihan harbinde Yemen cephesinde bulunmuş Emre köylü bir asker, Yemen cephesinde Kula redif taburunun sancağını savaş sonunda köyüne getirmiştir. Sancak, 2004 yılına kadar Carullah Bin Süleyman Camisinde muhafaza edilmiş ardından Genel Kurmay Başkanlığı Harbiye Askeri Müzesine bağışlanmıştır.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Gezip görmediğim taşına dokunmadığım yerleri anlatmıyor bizzat gidip gördüğüm yerleri sizlere sunuyorum. Sağlıcakla kalın.
Geri bildirim: Abdülhamid Han Camii - Keşfet - Belgelerle Tarih
Maşaallah barekallah. Güzel dile getirmişsin. Bizde birkaç defa gezmiş ve bu güzel yapıtlara hayran kalmıştık. Ağzına diline sağlık. Başarılar dilerim.
Çok teşekkür ederim öğretmenim. 🙂
Geri bildirim: Yerebatan Sarnıcı "Tarihin İzi" - Gez-Gör - belgelerle, tarih, osmanlı devleti, selçuklu sultanları, cumhuriyet, kimdir, keşfet, gez-gör