|

Damatlı Köyü Eski Cami-i Şerifi

Puan Ver

Değerli okuyucularım, Damatlı Köyü Eski Cami-i Şerifi adlı yazımda sizlerle yıkılmaya yüz tutmuş harap halde bulunan Eski Camiye değineceğiz. Hayırla okuyunuz…

Damatlı Köyü Eski Cami
Camii Minberi

Damatlı Köyü Eski Cami-i Şerifi, mevki olarak Manisa ilinin Salihli ilçesinin Damatlı köyünde bulunuyor. Damatlı köyü, Salihli şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta Bozdağların eteğinde yer alan bir köydür.

250 Yıllık Yerleşke

Araştırdığım ve duyduğum kadarıyla yerleşkenin tarihi bayağı bir eskiye dayanmaktadır. Bunu rakamlara bağlayacak olursak eğer (rivayete göre) 200-250 yıl belki de daha fazla geriye gitmektedir.

Cami, köyün merkezinde yer alıyor diyebiliriz. Etrafında köy çeşmesi ve meydan var.  Köye ulaştığımda camiyi ilk baş göremedim. Ağaçlar, çalılar etrafını kapatmış ne yazık ki…

Yanına vardığımızda kırık taşlı duvarlar bahçeyi çevreliyor. Maalesef giriş kapısını köylüler çoluk çocuk girmesin diye taşlarla örmüşler. Ama girişin yeri belli.

Camii İç Mihrabı

Damatlı Köyü Eski Cami’nin Mimarisi

Giriş için sağ taraftaki küçük açıklıktan atlamak zorunda kalıyoruz. İncir ağacının altından geçtikten sonra o muhteşem aynı zamanda küskün yapı karşımıza çıkıyor. Son cemaat mahallinde bizleri nitelikli kalem işi süslemeler, dış mihrap ve tavandaki benzersiz çarkıfelek karşılıyor.  İçeriye mavi ahşap kapıdan giriş yapılıyor. Giriş biraz alçak olmakla beraber caminin ahşaptan ikinci katı da var. İçeride tam karşımızda kalem süslemeli mihrap sağında ahşap eşsiz bir minber bulunuyor. Mihrabın üzerinde Allah, Muhammed yan duvarlarda ise Hulefa-i Raşidinin isimleri bulunuyor. Dikkat çeken bir husus olarak; camiinin sağ duvarında sahte yani çizimle yapılan pencereler mevcut. Tavanda ise son cemaat yerindeki gibi çarkıfelek var.

Son Cemaat Yerindeki Çarkıfelek

Rivayetlere göre cami Pehlivan hoca isminde birinin önderliğinde yapılmıştır. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Araştırdığım kadarı ile 19. Yüzyılda inşa edilme ihtimali yüksek olan bir eser.  Belki de daha eski bir eser… Çünkü çevresinde bulunan Burhan ve Çelikli köyleri eskiden bu camiye gelir burada namaz kılar ve dersler alırlarmış. Belki de çevrenin yapılan ilk camisidir. Lakin kesin olarak bilinen bilgi ise camii 1990’lara kadar kullanılıyormuş. Sonra yeni camiler yapılınca terk edilmiş ve kendi ıssızlığına bürünmüştür.

Damatlı Köyü Eski Cami
Son Cemaat Yerinde Bulunan Mihrap

Ek olarak cami avlusunda 3 eski mezar bulunmakta ve kime ait olduğu bilinmemektedir. Aynı zamanda caminin avlusunda bir dut ağacı var imiş. İmam ağaca çıkarak ezan okurmuş.

Araştırırken dikkatimi çeken bir husus şu oldu: İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde bulunan Lübbey köyünde de benzer kalem işleriyle bezenmiş bir camii vardır.  Araştırmanızı tavsiye ediyorum. Bende sizler için en kısa zamanda ziyaret edeceğim.

Bu nadide eseri gittim, gördüm ve yazımda da elimden geldiğince camiyi tanıtmaya ve tarihçesinden bahsetmeye çalıştım. Sürç-ü lisan olduysa affola. İnşallah en kısa zamanda restore edilir ve namazlar eda edilir.  Dualarınızı esirgemeyin.

Fotoğraflar şahsıma aittir.

Similar Posts

8 Comments

  1. İnşallah böyle eski camilerimizin restorasyon ve bakımları yapılır. Harika bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. 😊

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir