Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi
Puan Ver

Kütüphane Hakkında

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi 21 Şubat 2020 Cuma günü Ankara’da bulunan Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin içerisinde 4 yıllık inşaatının ardından hizmete açılmıştır.

Detaylara geçmeden önce hızlıca bir kaç önemli noktaya değinmek isterim. Kütüphanenin her ne kadar 7/24 açık olduğu belirtilse de tamamı kastedilmemektedir. Cihannuma Salonu, 2. Kattaki Okuma Salonu ve Araştırma Kütüphanesi 7/24 açık diğer kısımlar ise sabah 09:00 ile 18:00 arası açıktır.

Kullanıcılara ait şarj kabloları ile kütüphane çalışma masaları ve okuma salonlarındaki prizler kullanılarak telefon ve bilgisayar gibi elektronik aletler şarj edilebilir.

Ayrıca en önemli konu kütüphane içerisinde peyder pey etkinlikler düzenleneceği belirtilmektedir. Etkinlikleri takip edebilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine nasıl gidilir? sorusunun cevabı aşağıdadır.

Kütüphaneye ulaşmak için aşağıdaki EGO hatlarını kullanabilirsiniz.

Beştepe Durağı>>(10789) için, 339-7>> – (ÖHO) EGE MH.-BEŞTEPE 479>> – UYANIŞ-PINARBAŞI-İSKİTLER-EMNİYET SARAYI-AŞTİ-BEŞTEPE Cumhurbaşkanlığı Durağı>>(13123) için, 167>> – MTA-EMSAN SİT.-SÖĞÜTÖZÜ CD.

Kütüphane içinde su haricinde yiyecek/içecek tüketilmemektedir. Yeme içme ihtiyacı yemek salonu, pastane/dinlenme alanlarında karşılanabilir.

Millet Kütüphanesine nereden üye olunacağı ise aşağıdaki çizelgede belirtilmiştir.

Üyelik Yöntemi

E-devlet üzerinden üye olmak için buraya tıklayabilirisiniz.

Kütüphane hakkındaki detayları aşağıdan okuyabilirsiniz.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi kurulum çalışmalarına 2015 yılında başlanmıştır.  Binanın Mimarı Şerif BİRKİYE’dir. Kütüphane, 125.000 m² alanda 5.500 kişilik oturma kapasitesi ile okuyuculara hizmet vermekte.

Koleksiyonda 2.000.000 basılı kitap, 12.500 adet basılı dergiye ait 2.000.000 sayı mevcut. Ayrıca, erişim sağlanan 50 adet veritabanı içeriğinde; 550.000 e-kitap, 6.500.000 elektronik tez ve 60.000’e yakın e-dergiye ait 120.000.000 makale, rapor, vb. bulunmakta. 

Bu bilgi kaynaklarının okuyuculara sunum hizmetleri modern kütüphanecilik anlayışı ile verilmekte. Millet Kütüphanesi, ülkemizin en büyük kütüphanesi olup koleksiyonları ve hizmetleri açısından dünyanın sayılı kütüphaneleri arasına girmeyi amaçlamakta.

Katalog İçin Resme TIKLA

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi kataloğuna buradan erişebilirsiniz.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, sürekli gelişen kaynaklarının yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından kıymetli kişilerin özel koleksiyonlarının da eklenmesi ile çeşitlenmeye ve zenginleşmeye devam etmekte. 

Sayılarla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi;

Sayılarla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi

Kütüphanede bu ana alanlara ek olarak pek çok eğitim ve özel amaçlı sınıflar ve salonlar da bulunmakta.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi; ülkemizde ilk defa uygulanan entegre kitap taşıma sistemi, teknolojik altyapısı, bilgisayarları, dokunmatik ekranları ve internet bağlantısı ile bilgiye erişimi sınırsız bir şekilde sağlamakta.

Elektronik kütüphanecilik hizmetlerinin yanı sıra, mobil uygulamalarla da okuyucuların kaynaklara erişimi 7/24 sağlanmakta.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine üyelik ve üyelik yenileme işlemleri e-Devlet üzerinden veya kütüphane danışma masalarından şahsen başvuru ile 1 yıl süre için yapılmakta.

KÜTÜPHANENİN KISIMLARI

Araştırma Kütüphanesi

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi‘nin içerisinde yer alan Araştırma Kütüphanesi, 3862 m² alanda 630 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Kütüphane yaklaşık 20.000 adet kitaptan oluşan koleksiyonu ile hizmet vermekte. Araştırma Kütüphanesi 2 katlı olup içerisinde toplam 20 adet grup çalışma odası bulunmaktadır. Akademik çalışmalara kaynak sağlayan araştırma ve belge içerikli bilimsel kitaplar bu bölümde yer almakta. Araştırma Kütüphanesi 7/24 açık olduğu belirtilmektedir. Araştırma Kütüphanesine ait görseller aşağıdadır.

Cihannümâ Salonu

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi‘nin içerisinde yer alan diğer bir kütüphane ki en nihtişamlı kısım Cihannümâ Salonu, 3469 m²lik alanda 224 kişilik oturma kapasitesi ile yaklaşık 200.000 adet kitaptan oluşan koleksiyona sahiptir. Bu Salonda 100’ün üzerinde ülkeye ait, 134 farklı dilden kitaplar okuyucuların hizmetine sunulmakta. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları adına yazılmış ve tarihte kurulan 16 Türk İmparatorluğu/Devletine ait kitaplar yer almaktadır. Cihannümâ Salonunun kubbesini, Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan Türk devletlerini temsil eden 16 adet sütun taşımaktadır. Tavan yüksekliği 33 metre olan kubbenin alnında bulunan ilahi emir ile Türk ve İslâm medeniyeti mimari açıdan da bir araya getirilmiştir. Salonun kubbesinde Alak suresinin 4. ve 5. ayetlerinin Türkçe meali yer almaktadır. “O, kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediğini öğretendir.

Cihannuma Salonu 7/24 açık olduğu belirtilmektedir.

Atolyeler

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi‘nin -1. ve -2. katlarda bulunan Eğitim Merkezinde çeşitli konularda yapılacak olan atölye çalışmaları okuyucuların hizmetine sunulmakta. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (TÜBİTAK), Turkcell ve Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından kurulumu gerçekleştirilecek 3 adet atölye bulunmakta.

Sınıflar

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi‘nin -1. ve -2. katlarında bulunan farklı programlar kapsamında okuyuculara eğitimler verileceği belirtilmekte.

Görme Engelliler Teknoloji Sınıfı

İhtiyaç duyulan her türlü yazılım ve donanıma sahip olan Görme Engelliler Teknoloji Sınıfı Turkcell’in desteğiyle kurulmuş. Görme Engelli okuyucuların rahatlıkla çalışabilmeleri ve araştırma yapabilmeleri sağlanmakta. -2. katta bulunmakta.

Gençlik Kütüphanesi

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi içerisindeki diğer bir alan ise Gençlik Kütüphanesi, 1699 m²lik alanda 74 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Gençlik Kütüphanesi 12.000 adet kitaptan oluşan koleksiyonu ile 10-15 yaş arasındaki gençlere hizmet vermektedir. Gençlik Kütüphanesinde bulunan bireysel çalışma odaları rezervasyon yapılarak kullanılmaktır. Gençler, kütüphane içerisinde bulunan oturma alanlarında bireysel okuma yapabilecekleri gibi grup çalışmaları için ayrılmış 3 adet odada da faaliyetlerini gerçekleştirmektedirler.  Kütüphanede unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarına yönelik çalışmaların yanı sıra münazara, kitap analiz etme, tartışma, yazarlık çalışmaları, yaşlılarla buluşma, sıfır atık, özel gereksinimli bireylerle kaynaşma gibi birçok etkinliklere ve sosyal sorumluluk çalışmalarına yer verilmekte. Çocuk ve Gençlik Kütüphanelerinin ortak kullanım alanı 33 kişilik oturma kapasitesine sahip. 

Okuma Salonları

Okuma Salonları 2. ve 4. katlarda bulunmakta. 9610 m²lik alana sahip olan Okuma Salonları 1328 kişilik oturma kapasitesi ile yaklaşık 300.000 adet kitaptan oluşan koleksiyona sahip. 

Okuma Salonlarında 32 adet grup çalışma odası ve 8 adet dinlenme alanı bulunmakta.

2. kattaki Okuma Salonu 7/24 açık olduğu belirtilmektedir.

4. kattaki Okuma Salonu ise sabah 09:00 ile akşam 18:00 arası açıktır.

Nadir Eserler Kütüphanesi

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi‘nde bulunan en önemli yerlerden biri de Nadir Eserler Kütüphanesidir. 1699 m²lik alanda 226 kişilik oturma kapasitesine sahip. Kütüphanede yaklaşık 50.000 adet nadir eser ve bu eserlerin sayısallaştırılmış formlarından oluşan koleksiyon bulunmakta. Kütüphane 2 katlı olup içerisinde 8 adet grup çalışma odası mevcut. 

Nadir Eserler Kütüphanesinde; yazmalar, Osmanlı Türkçesi matbu eserler, resim ve gravür içeren eserler, baskısı tükenmiş ve sınırlı sayıda basılmış eserler, 1900 yılı öncesi batı dillerinde basılmış eserler bulunmakta.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından sayısallaştırılması yapılan 45 milyon belgeye ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından sayısallaştırılan yazma eserlerin içeriklerine de Nadir Eserler Kütüphanesinden erişim sağlanabilmekte. Yani araştırma yapmak isteyen herkesin hiç bir yere gitmeden tek yerden araştırma yapması sağlanmakta.

Nadir Eserler Kütüphanesi sabah 09:00 ile akşam 18:00 arası açık olduğu belirtilmektedir.

Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi‘nde çocuklar içinde alan düşünülmüş. Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 1061 m²lik alanda 197 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Çocuk Kütüphanesi 25.000 adet kitaptan oluşan koleksiyonu ile 5-10 yaş arasındaki çocuklara hizmet vermektedir.

Kütüphanede masal dinleme etkinlikleri ve geleneksel Türk sanatlarına yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Ayrıca Çocuk Kütüphanesinde görsel ve işitsel materyalleri grup ya da bireysel olarak dinlemek/izlemek için özel olarak tasarlanmış bir cep sinema salonu bulunmaktadır. 

Çocuk ve Gençlik Kütüphanelerinin ortak kullanım alanı 33 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Ortak alanda bulunan dijital ekranlardan katalog taraması yapılabilmekte ve kitaplar Otomatik Ödünç/İade Sistemi üzerinden iç ödünç alınabilmekte.

Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi sabah 09:00 ile akşam 18:00 arası açık olduğu belirtilmektedir.

Referans Bölümü

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi‘nde Referans Bölümü de bulunmaktadır. 2. kat Okuma Salonunun içerisinde, 120 m² alanda ve yaklaşık 10.000 adet kitaptan oluşan referans koleksiyonu ile hizmet vermekte.

Bu bölümde sözlükler, ansiklopediler, yıllıklar, almanaklar gibi danışma kaynağı olarak nitelendirilen eserler yer almaktadır. Ayrıca Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, Gençlik Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi ve Cihannümâ Salonunda da danışma kaynakları bulunmaktadır.

Referans Bölümü sabah 09:00 ile akşam 18:00 arası açık olduğu belirtilmektedir.

Ses ve Görüntü Kütüphanesi

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi‘nde teknlojiye de yer verilmiş. Ses ve Görüntü Kütüphanesi, 1800 m²lik alanda 209 kişilik oturma kapasitesi ile yaklaşık 10.000 adet görsel-işitsel materyalden oluşan koleksiyona sahip olduğu belirtilmekte. Ses ve Görüntü Kütüphanesi 2 katlı olup içerisinde 4 adet dijital oda ve 12 adet bireysel izleme/dinleme kabini bulunmakta. 

Ses ve Görüntü Kütüphanesinde Türk Hava Yollarının iştiraki olan Cornea şirketi ve TRT’nin içerik desteği ile oluşturulan yerli ve milli dijital içerik yönetim sistemimiz “Turna” kullanılmaktadır. Odalarda bulunan dokunmatik ekranlardan TRT’nin sesli kitap, belgesel, müzik arşivi, dizi, film, çizgi film ile radyo ve televizyon canlı yayınlarına erişilebilmekte. 

Ses ve Görüntü Kütüphanesinin sabah 09:00 ile akşam 18:00 arası açık olduğu belirtilmektedir.

Süreli Yayınlar Salonu

Son olarak Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi‘nde Süreli Yayınlar Salonu da bulunmaktadır. Süreli Yayınlar Salonu, 1123 m²lik alanda 193 kişilik oturma kapasitesi ile 1550 adet güncel dergi ve gazeteden oluşan koleksiyona sahip olduğu belirtilmekte. Koleksiyonda edebiyat, sanat, tarih, hukuk, ekonomi, spor, sağlıklı yaşam gibi farklı disiplinlerde ve dillerde dergiler bulunmakta. 

Süreli Yayınlar Salonunda bulunan dokunmatik ekranlardan katalog taraması yapılabilmekte ve bu ekranlardan 120 ülkeden, 60 dilde 7.000’in üzerinde dergi ve aynı gün erişim imkânı bulunan günlük gazeteler ve bu yayınların 90 günlük arşivlerine tam sayfa özgün baskısıyla ulaşılabilmektedir.

Süreli Yayınlar Salonunun sabah 09:00 ile akşam 18:00 arası açık olduğu belirtilmektedir.

Güncel Elektronik Kaynak Araştırma Rehberi’ne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yeni Yazılardan Haberdar Ol!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir