Misafir lügatte, görüşme, ziyâret vb. amaçlarla birinin evine veya bir yere gelen ve geçici olarak kalan kimse, konuk, mihman anlamındadır. Misafir deyince hepimizin aklına birinin bize gelmesi veya bizim birinin evine gitmemiz gelir. Misafir kelimesi müsafir olarakta bilinen Arapça bir kelime olup yolcu anlamına gelmektedir. Bu kelime Türkçe’de konuk anlamını karşılamaktadır. Dini açıdan misafir almak misafir olmaktan daha kutsal sayılır. Türklerde misafir baş tacı kabul edilmektedir.
Türklerde misafir geleneği bizlere miras olarak kalmıştır. Misafirperverlik güzel ahlaktan olup toplumumuzda övünmek olarak kabul görmektedir. Çünkü misafir gelen kişi gittiği evi mutlu eder, sayar, sever bu yüzden misafir alan kişide böyle düşünür ve hizmette kusur etmez. Eskilerimiz konuk ağırlamayı uğurlu sayarlar, bu durum günümüzde pek olmasa da böyle sayanlarda vardır. Türk kültürünün en önemli değerlerinden birisi misafire saygı ve hoşgörü göstermektir. Misafirperverlik, Türk kültürünün ve İslam dininin mühim değerlerinden sayılmaktadır.
Misafirperverliği İlk Başlatan Kişi Kimdir?
Rivayetler de misafir ağırlama geleneğini ilk başlatan kişi olarak Hz. İbrahim aleyhisselam kabul edilir. Misafirperverliğe en güzel örnek hac ibadetidir. Hac görevini yapmak için Mekke’ye giden hacılar Allah’ın misafiri sayılırdı. Hz. Muhammed (s.a.v) peygamberimizin büyük büyük dedesi Kusay b. Kilab, Mekke’de oturanları Allah’ın komşusu, hac için gelenleri de Allah’ın misafirleri olarak tanımlamaktadır.
Konuk sever olarak tanınan ve bizlere ahlakıyla örnek olan peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)‘dir. Allah’ın Resulü (s.a.v) gelen misafirleri asla geri çevirmemiştir. Ayrıca Rasulullah (s.a.v) misafir kabul edenin güler yüzlü olmasını, sinir ve teessürünü saklamasını öğüt vermiştir. Rivayetlerde misafirlik süresinin üç gün olduğu, daha uzun süre olduğunda misafire yapılan ikramın sadaka sayıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca misafir ev sahibini huzursuz edecek kadar misafirliğini uzatmaması gerektiğide belirtilmektedir. Umumi olarak ev sahibi misafirini ilk gün özel ikramlarla ve saire ağırlamalı diğer günlerde ise misafiri aile efradından sayıp ona göre muamele yapılması kabul edilmektedir.

Misafire Nasıl Davranılmalı
- Kibar ve nazik konuşulmalı
- Güler yüz gösterilmeli
- Özel temiz eşyalar ve ikramlar hazırlanmalı
- Sevgi ve saygı duyulmalı
- İyiliksever ve cömert olunmalı
Türkler tanıdık tanımadık her insana Tanrı misafiri olarak kabul eder ve öyle hürmet göstermektedirler. Misafirin dini, dili, makamı ne olursa olsun zengin fakir farketmeksizin şerefli bir şekilde ağırlanmaktadır.
Toplumumuzda misafire verdiğimiz önemi misafire özel oda, havlu, çatal kaşık ve saire nesnelerle göstermeye çalışırken bu önem günümüzde daha çok gösterişe kaçmakta ve değersizliğe mahal vermektedir. Dolayısıyla güzel ahlaktan olan misafirperverlik, gösteriş rekabetine dönüşmektedir. Günümüzde misafirlik pek olmasa da dini bayramlarda misafirlik süregelmektedir.
İlaveten misafirin geleceği önceden biliniyor ise veya özel gün ve bayramlardan önce ev sahibi evini temizlemektedir. Misafire özel terlik, havlu, yemek ve çatal bıçak takımı çıkarılmakta ve özel yemek ve ikramlıklar hazırlanmaktadır.
Misafir İle İlgili Atasözleri
Misafir ile ilgili atasözlerimize bakacak olursak;
- “Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer.” Bu atasözünde anlatılmak istenen misafir, ev sahibinin durumuna bakmadan yermeden yediğini anlatmasıdır. Çünkü herkesin ekonomik durumu farklı olduğundan misafir ağırlamada farklı olmaktadır.
- “Misafir on kısmetle gelir, birini yer dokuzunu bırakır.” Bu sözümüzde de anlatılmak istenen misafir bereket olarak kabul edilir. Söylenen rakamlar soyut anlamda olup bolluğu bereketi ifade etmektedir.
- “Misafir, üç gün misafirdir.” Bu sözde anlatılmak istenen yukarıda bahsettiğimiz gibi misafirliğin abartılmamasını ifade etmektedir.
Blok yazımı okuduğun için müteşekkirim. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle…
KAYNAKLAR
- DİA, Misafir
- [PDF] TÜRK KÜLTÜRÜNDE MİSAFİRPERVERLİK VE SOFRA AÇMAK – DergiPark
- (DOC) MİSAFİRLİK KÜLTÜRÜ | Tufan karaman – Academia.edu
- Türkiye Tarihi Osmanlıya KadarTürkiye Tarihi: Türkiye kelimesi ilk ne zaman kullanılmıştır? Türkler Anadolu’ya ilk hangi tarihlerde gelmişlerdir? Türkiye’de kurulan ilk Türk devleti hangisidir? İlk beylikler hangileridir? Anadolu’nun Türkleşmesinde beyliklerin önemi nedir? Türkiye Tarihi: …
- Vatan Her Şeyin Üstündedir“Şimdi sizden istediğim, savaş için hazırlanmanızdır. Artık savaşa hazır olsak da olmasak da kıyasıya dövüşmek zamanı gelmiştir. Zira vatan, herşeyin üstündedir. Onun bir karış toprağı için dövüşmek her Türk için …
- Uygur Türkleri Tarihi Ve Çin ZulmüUygur Türkleri tarihi çok köklü ve eski bir geçmişe dayanmaktadır. Günümüzde Çin zulmü ve baskısı altında olduğu için türlü işkence ve eziyete mâruz kalmaktadırlar. Uygur Türkleri 1949’dan bu yana Çin’in …
- Hun Türkleri ve Hun Türklerinde SanatHun Türkleri ve Hun Türklerinde Sanat adlı yazımda sizlere önce Hun Türklerinden bahsedip ardından mimarilerinden ve ilmek ilmek işledikleri sanatlarından söz edeceğim. Hayırla okuyunuz. Hun İmparatorluğu ya da Asya Hunları, …
- Erzurum Kongresi ve Heyet i TemsiliyeAmasya’dan Erzurum’a hareket eden Mustafa Kemal Paşa, 3 Temmuz günü Erzurum’da halk tarafından büyük coşkuyla karşılandı. Kazım Karabekir Paşa ile görüşen ve resmi görevinden ayrılan Mustafa Kemal Paşa, kongre hazırlıkları …
- Göktürklerin Bağımsızlık DestanıGöktürklerin Bağımsızlık Destanı isimli yazımda sizlerle Göktürkleri ve Kür Şad ihtilalini anlatmaya çalışacağım. Hayırla okuyunuz. Bumin Kağan önderliğinde tek bayrak altına toplanan Türkler, zamanın en kudretli imparatorluğunu kurmuşlardı. Göktürk (Köktürk) …
- Sultan Celaleddin’in Zaferi Pervan MuharebesiPervan muharebesi öncesi genel durum Türk ve İslam dünyası için iç açıcı değildi. II. Göktürk İmparatorluğu’nun yıkılışıyla Türklerin fetret devri olarak tanımlayabileceğimiz bir devrin ucu tekrar görünüyordu. Türkler o dönemde …
- Hezimetİslam Alemi’nin ve İslam Alemini müdafaa eden aziz Türk Milleti’nin en büyük hezimeti birinci cihan harbinin ardından olmuştur. Bu hezimet, geçmişteki yenilgiler gibi sadece askeri safhalarda olmamıştır. Türk Milleti, Türkistan …
- Ahıska Türklerinin SürgünüAhıska Türklerinin Sürgünü öncesinde, bugün Gürcistan toprakları içerisinde kalan Ahıska, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından Çarlık Rusya’nın hâkimiyetine girmişti. Ahıska Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Sovyet yönetimi tarafından Gürcistan’a bağlandı. Ahıska’da yaşayan …
- Türklerde Çadır GeleneğiTürklerde çadır bahsine geçmeden önce çadır kavramının anlamını söylemek yerinde olacaktır. Çadır, barınmak amacıyla yere çakılmış kazıklara keçe, kalın bez, kıl dokuma ya da deri gerilmesiyle açık havada kurulan kolayca …
- Denizli’nin KahramanlarıDenizli’nin Kahramanları olan Server Gazi ve Mehmet Gazi, Denizli’nin fatihi iken Müftü Ahmet Hulusi Efendi ise şehrin müdafisidir. Denizli’ye yolunuz düşerse muhakkak ziyaret etmeniz gereken bu zatları gelin yakından kalemimizin …
- Sümerler Türk mü?Sümerler Türk mü? Göbeklitepe ortaya çıkmasaydı, bırakın bu sorunun google’da sık sorulan sorular arasında olmasını, aklımızın ucuna gelir miydi? Mesela, Prof.Dr.Frit Neumar ‘Türkleri tarihten çıkarırsanız tarih diye bir şey kalmaz’ …
- Bağımsızlık Mücadelesi: Kürşad AyaklanmasıKürşad Ayaklanması konusuna değinmeden önce ilgili olayı daha iyi anlayabilmek adına öncesindeki devirden bahsetmek gerekir. Zira bahsedilen ayaklanma kutluk ayaklanması olarak akıllara kazınmış durumda. Oysa kutluk ayaklanması olarak bilinen olay …
- Tomris Hatun Hangi Devletin Hükümdarı?Türklerin ilk kadın hükümdarı olarak bilinen Tomris hatun Persler ile yaptığı savaşı başarıyla sonuçlandırması üzerine adını tarihe altın harflerle yazdırmayı başarmış cesur bir Türk kadınıdır. Günümüzde yapımı gerçekleşen Tomris filmi …
- Türklerde MisafirMisafir lügatte, görüşme, ziyâret vb. amaçlarla birinin evine veya bir yere gelen ve geçici olarak kalan kimse, konuk, mihman anlamındadır. Misafir deyince hepimizin aklına birinin bize gelmesi veya bizim birinin …
- İlk Türk Devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedeni nedir?İlk Türk Devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedeni nedir? İlk Türk devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır: Ancak, İslam’ın kabulünden sonra ve yerleşik hayata geçtikçe, Türk mimarisi önemli ölçüde …
İlk Türk Devletlerinde mimarinin gelişmemesinin temel nedeni nedir? Devamı »
- Türklerde KadınTürklerde kadın mühim bir konumda yer almaktadır. Türk kadını siyasi sosyal ekonomik ve askeri gibi pek çok alanda aktif bir şekilde kendini gösterir. Türk kadını daima erkeğinin yanında yer alır …