Adolf Hitler: Dönemine Kan Kusturan Diktatör
20 Nisan 1889 tarihinde Yukarı Avusturya’nın Braunau kasabasında doğmuştur. Annesi Klara Poelzl, babası Alois Hitler’dir. Bu çiftin dört çocukları olmuş, Adolf Hitler üçüncü çocuklarıdır. İlk iki çocuk daha bebek iken ölmüş, Hitler’den sonra doğan çocuk ise altı yaşına kadar yaşayabilmiştir. Avusturya vatandaşı olarak doğan Adolf 1925 yılında Avusturya vatandaşlığından çıkmıştır.
Altı yaşına gelen Hitler, 1895 yılında Linz kasabasının Fiscklham köyünde ilkokula girmiştir. Hitler iki yılda Lambach’daki papaz manastırında okumuştur. Linz’deki notları öyle kötüdürki gerekli belge almadan Linz’den uzakta Steyr’de devlet okuluna gönderilmiştir. Yine orada da okulu bitirmeden ayrılır. On üç yaşında iken Adolf babası Alois Hitler’i 3 Ocak 1903’te atmış beş yaşında kaybeder.
Geçim kaynakları yetersiz olan Hitler, 1909 yılında Viyana’ya gider. Burada da bir sanat öğrenmez ya da devamlı bir işe girmez sadece ufak tefek işlerle gününü geçirmiştir. Hitler bu boş geçirdiği zamanları hiç unutmamıştır. Çünkü siyasi fikirleri burada şekillenmiştir.
Hitler 1913 yılında 24 yaşında Viyana’dan ayrılır ve Münih’e gider. Sonra 25 yaşında 1914 yılında savaş patlak verir. Bu savaş onun için yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Çünkü gönüllü olarak Bavyera alayına girebilmiştir. Hitler gösterdiği cesaretinden dolayı iki kez madalya almıştır. Biri 1914 yılında ikinci dereceden Demir Haç Nişanı verilmiştir. Bu nişan orduda pek az ere verilirmiş. Diğeri de tek başına on beş İngiliz askerini esir aldığı için şeref nişanı verilmiştir. Ayrıca Hitler savaş sırasında iki defa yaralanmıştır. İlki 7 Ekim 1916’da Somme savaşında ayağından vurulur, 1917 Martında birliğine döner ve artık o çavuş olmuştur. İkincisi de Ypres savaşında İngilizlerin yoğun gaz saldırısına maruz kalır ve geçici görme yetisini kaybeder.
10 Kasım 1918’de hastaneden çıkan Hitler’e bir Papaz artık korkunç günlerin başladığını söylemiştir. Alman ordusu düşman toprakları tutarken, 1918 Kasımında Almanya’nın teslimiyle şaşkına dönmüştür. Hitler’e göre Almanya savaşta değil masa da kaybedilmiştir. Buna neden olanlara “Kasım Suçluları” denilmiştir.
Nazi Partisi’nin Doğuşu
Birinci Dünya Savaşı’ndan ve Alman mağlubiyetinden sonra Hitler uzun süre ordu içinde kalmaya çalışmıştır. Çünkü ne resmi bir eğitimi ne de resmi bir iş kariyeri vardır. 1919’un ilkbaharında Münih’e dönmüştür. Tesadüf bir karşılaşmayla altı kişi tarafından kurulan Alman İşçi Partisi (Deutsche Arbeiterpartei, DAP) adlı bir partiye yedinci üye olarak katılmıştır.
İlerleyen zamanlarda Hitler, Yüzbaşı Ernst Röhm’ü partiye üye yapar. Röhm parti için iki mühim kazanç teşkil edecekti. Biri mali gücü olması diğeri ise askeri ve sosyal çevresi idi. Hitler kendini geliştirip mükemmel bir siyasetçi olmuştur. Kısa sürede ilerleyip lider koltuğuna oturur. 1920 yılının başlangıcında partinin propagandasını da ele alır. Hitler 24 Şubat 1920’de Alman İşçi Partisi’nin adını Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter Partei, NSDAP) olarak değiştirir. Hitler de 29 Temmuz 1921’de partinin lideri olur. Partinin taraftalarına kısaca “Nazi” ismi verilmiştir. Parti 25 maddelik bir program hazırlar ve Hitler 1926’da amacı için bu maddeleri değişmez ilan etmiştir.
Partinin Kuruluş Devri:Alman İşçi Partisi
5 Ocak 1919’da gazeteci Karl Harrer ve politikacı Anton Drexler tarafından küçük bir siyasi teşekkül olarak kurulmuştur. Almanya Birinci Dünya Savaşı’nda ki mağlubiyeti ile İmparatorluk yıkılmış yerine Weimar Cumhuriyeti kurulmuştur. Yeni Almanya’ da kurulan ilk siyasi partilerden biridir Alman İşçi Partisi. 24 Şubat 1920 yılında parti ilk büyük toplantısını gerçekleştirip 25 maddelik programı açıklamıştır.
25 maddelik Parti programı için tıklayınız.
Açıklayan konuşmacı Adolf Hitler’dir. Ayrıca aynı gün partinin adı “Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi” olarak değiştirilmiştir. Kısaca Nazi Partisi olarak bilinir. Bu küçük partinin önemli üyeleri ilerde Hitler’in yükselmesine yardımcı olmuşlardır. Bunlar;Joseph Gobbels, Julies Röhm, Rudolf Hess, Heinrich Himmler, Hermen Goring, Reinhard Heydrich, Alfred Rosenberg, Adolf Eichmann’dır.
Diktatörleşme Başlıyor
1924 – 11929 yılları arasında parti başarısız olmuştur. 14 Eylül 1930 seçimlerinde ise Alman Sosyal Demokrat Partisi’nden sonra ikinci büyük parti olmuştur. Parti 31 Temmuz 1932 yılındaki seçimlerde kendi çapında ikinci en büyük oy toplamıştır. Alman Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg 30 Ocak 1933 tarihinde Hitler’i başbakan yapmıştır. 5 Mart 1933 seçimleriyle Nazi Partisi oyların çoğunluğunu elde ederek iktidarda kalmayı kesinleştirmiştir. 2 Ağustos 1934’te Hindenburg’un ölümüyle beraber Hitler, cumhurbaşkanlığı makamını da üstlenmiştir. Böylece diktatörleşme başlamıştır.
İktidarda İken
Hitler, iktidara gelir gelmez hayatın her alanında nasyonal sosyalizmi yerleştirmeye çalışmıştır. Kısa sürede Nazi partisi dışında tüm partiler kapatılmıştır. Nazi partisi, Alman ekonomisinin ve halkın morali için devletçi bir politika izleyip yeni iş olanakları oluşturmaya başlamıştır. Başarılı ekonomi politikaları sonucunda işsizlik oranı neredeyse bitmiştir. Alman halkının Nazi Partisi’ne verdiği destek giderek artmıştır. Nazilerin aşağı ırk vasfettikleri Yahudilerle siyasal karşıtlarını gönderdikleri ilk toplama kampı 1933’te kurulmuştur. 1933 ve 1940 yılları arasında Almanya’da yaşayan Yahudiler tüm vatandaşlık haklarından men edilmişlerdir. 1939 yılına gelindiğinde ise toplama kampı sayısı altıya çıkmıştır. Almanlar Yahudiler’in yanı sıra savaş tutsaklarını, aşağı ırk olarak saydıkları halkları, komünistleri, sosyal demokratları ve sosyalistleri bu kamplarda toplamışlardır. Bu kamplardaki tutsakları köle gibi çalıştırmışlardır. Özellikle Yahudiler ve Çingnelerin soylarını kurutmayı hedeflemişlerdir. Ve Nazi rejimi tarafından toplu olarak gaz odalarında öldürülüp, cesetleri ölü yakma fırınlarında yakılmıştır.
Nazi Partisi’nin Sonu
Parti, İkinci Dünya Savaşı süresince Almanya içindeki faaliyetlerini aralıksız devam ettirmiştir. Fakat Nisan 1945’in sonlarında Berlin’in düşmesi kesinleşmiş, umutsuzluk fazlasıyla artmış ve Hitler intihar etmiştir. Hitler’in intiharı ile diğer önemli NSDAP liderleride intihar etmişlerdir. Almanya 8 Mayıs 1945’te Müttefik Devletlere teslimiyle aynı gün parti de dağılmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan Nazi hareketlerine “Neo-Nazizm” denilmektedir. Hatta günümüz Almanyası’ nda neo-Nazi olduğu bilinen birkaç siyasi grup bulunmaktadır lakin mazisinden dolayı rağbet görmez hoş karşılanmamaktadır.
Eva Braun: Diktatör’ün Gizli Sevgilisi
1929 yılıydı karşılaştıklarında. Eva 17, Hitler 40 yaşındaydı. Bir fotoğrafçı asistanı ve bir model olarak çalışırken Hitler ile tanışır. Hitler ve Braun halkın içşne hiçbir zaman birlikte çıkmamıştır. Çünkü Hitler “Bana tapan kadınlar varken evlenemem.” demiştir. Bir liderle hayat kolay olmamıştır. Dolayısıyla ilişkilerinin ilk zamanlarında iki kez intihara kalkışmıştır. İlki 1 Kasım 1932’de göğsüne ateş ederek, ikinci denemesi de28 Mayıs 1935’te uyku haplarıyladır. Bu ikinci intihar girişimi Hitler ile ilişkisini değiştirmiştir. Hitler genç sevgilisine şoförlü Mercedes ve hizmetçi tutmuştur. Almanya İkinci Dünya Savaşı’nı kaybettiğinde, Hitler’inde dengesi bozulmuştur. Eva’ nın hayali, Hitler ile olan evliliği ise, 29 Nisan 1945’te gerçekleşmiştir. Hitler kısa bir nikah töreni emretmiştir. Eva 40 satte olsa Hitler’in karısı ve Almanya’nın first lady’si idi. 30 Nisan 1945’te ise birlikte intihar etmişlerdir. Eva siyanür almış, Hitler ise kendini vurmuştur.
Blok yazımı okuduğun için teşekkür ederim. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle…
Not
Yazıdaki alıntılar Cüneyt AŞMA’NIN Erasmus Yayınları’ndan çıkan eserinden alınmıştır : Adolf Hitler
One Comment